Liczba wyników: 94
11 kwietnia 1990 roku przyjęta została ustawa, która zniosła cenzurę w Polsce. Dwudziesta rocznica tego wydarzenia staje się pretekstem do rozmowy na temat wolności słowa nie tylko w kontekście historii, ale też wykorzystania w sztuce, mediach, przestrzeni akademickiej, internecie i debacie publicznej. I nie tylko w Polsce.
Jaka jest jakość sprzedawanych produktów mięsnych? Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 50 proc. skontrolowanych placówek. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania, ale również błędnych deklaracji składu. Przykład? Mięso wieprzowe w parówkach drobiowych z cielęciną.
19 października po długiej i ciężkiej chorobie zmarł Wojciech Pszoniak - polski aktor teatralny i filmowy, pedagog. Miał 78 lat.
Pytanie szczególnie ważne staje się przed Świętami, kiedy zgodnie z tradycją myje się okna, trzepie dywany i ogólnie rzecz biorąc - dom powinien lśnić z czystością. Kurz ma to do siebie, że choćbyśmy starli go z najwyższą dokładnością, po kilku dniach wróci a te same powierzchnie "jak gdyby nigdy nic". Tego zupełnie zmienić się nie da, ale można zminimalizować wpływ kurzu na stan zdrowia i ograniczyć jego ilość w domu.
Andrzejki to wieczór w którym najpopularniejszą częścią garderoby są buty, najbardziej poszukiwanym produktem - wosk i w którym spokojnie idący mężczyzna może być wielokrotnie wypytywany o imię przez młode, podekscytowane dziewczyny. To czas wróżb i przepowiedni, od wieków związanych z matrymonialnymi planami.
Koszty pośrednie związane z chorobami przewlekłymi kilkukrotnie przewyższają wydatki NFZ na leczenie pacjentów. Przykładowo, w przypadku cukrzycy tylko 11 proc. wydatków przeznaczana jest na refundację, pozostałe 89 proc. to leczenie powikłań, hospitalizacje i koszty pośrednie związane z rentami i przedwczesnymi zgonami. Eksperci podkreślają, że wczesna diagnostyka i szybkie wdrożenie leczenia znacznie zwiększają szansę na wyleczenie pacjenta i jego powrót do pracy. Dlatego niezbędne są m.in. zmiany w dostępie i finansowaniu nowoczesnych terapii.
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Problem nadmiernego owłosienia wielu kobietom spędza sen z powiek – może mieć nawet wpływ na pogorszenie kondycji psychicznej pań. Depilacja nóg w warunkach domowych to zwykle czasochłonne i bolesne zajęcie. Może zamiast depilatorów, kremów i golarek warto spróbować nowych metod, np. epilacji laserowej?
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.
Media bardzo często donoszą o udaremnionych próbach włamań do mieszkań i domów. Stróżom prawa udaje się złapać złodziei na gorącym uczynku, ponieważ zostali błyskawicznie powiadomieni przez sąsiadów, którzy zauważyli podejrzane osoby lub usłyszeli dziwne hałasy zza ściany.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji