Liczba wyników: 370
Jeśli chcesz zapobiec infekcjom, zarówno tak powszechnym, jak przeziębienie i grypa, jak i znacznie poważniejszym, dostatecznie często myj ręce. Ta prosta czynność jest trudna do przecenienia, jeśli chodzi o unikanie zarazków, także tym antybiotykoopornym.
Wiadmo, że grypa czy przeziębienie są zaraźliwe, ale w pewnym sensie nadwaga i otyłość też mogą „przechodzić" na innych członków rodziny i znajomych. Zobacz, dlaczego uczeni sądzą, że otyłość jednych ma wpływ na nadmiar kilogramów u drugich.
Zima to okres wzmożonych zachorowań na wszelkiego rodzaju infekcje. Spośród nich najczęstsze to przeziębienia i grypa. Większość z nascierpi wtedy z powodu kataru, bólu gardła lub kaszlu. Tegoroczna zima okazała się szczególnie nieprzyjazna.
Przełom jesieni i zimy to zwykle początek sezonu zachorowań na przeziębienia i grypę. Wielu z nas ma problemy z odróżnieniem od siebie tych dolegliwości. Trzeba pamiętać, że w przeciwieństwie do przeziębienia, grypa nieleczona nie ustąpi samoistnie. Co zrobić, aby ograniczyć ryzyko zachorowania i jak postępować, kiedy już jesteśmy chorzy?
Zimowy sezon chorobowy w pełni. Grypa, katar, ból gardła i inne infekcje oraz wirusy atakują nas każdego dnia. Gdy nie pomagają nam doraźne lekarstwa z domowej apteczki, sięgamy po antybiotyki. Jednak zanim tak się stanie zastanówmy się przez chwilę, czy antybiotyk to faktycznie cudowne antidotum na każdą chorobę.
Za sprawą rozprzestrzeniania się wirusa H1N1 (powodującego m. in. tzw. „świńską grypę") grypa stanowi w tym roku jeden z głównych tematów środowisk medycznych. Nadchodzące pory roku - jesień i zima - to czas wzmożonych zachorowań na wszelkie rodzaje infekcji górnych dróg oddechowych.
Dreszcze, ból głowy, osłabienie i apatia, pierwsze kichnięcie. To grypa czy może zwykłe przeziębienie? A może zapalenie zatok? Czy rzeczywiście potrzebujemy to wiedzieć już na samym początku infekcji, aby właściwie zareagować? I jak ta reakcja powinna wyglądać? O właściwym postępowaniu w pierwszych dniach choroby mówi Grzegorz Januszek, specjalista otolaryngolog.
W Chorwacji jest ponad 41 tysięcy zarejestrowanych hodowców winorośli i ponad 1600 producentów wina, a regiony słynące z jego wytwarzania można znaleźć zarówno na wybrzeżu, jak i w głębi kraju. Produkcja wina zalicza się do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów chorwackiej gospodarki. Z produkcji wina słynie przede wszystkim Slawonia – region położony w północno-wschodniej części kraju, gdzie uprawiany jest najpopularniejszy szczep winorośli - Graševina. Ciepła jesień w tym regionie przyciąga wielu turystów i smakoszy wina, którzy poza unikalnymi gatunkami win, mogą tu również spróbować wyśmienitych potraw lokalnej kuchni oraz wybrać się na wycieczkę po okolicznych winnicach.
Każdego roku na grypę choruje od 3 do 5 mln Polaków. Wirusem można się zarazić na ulicy, w tramwaju, na poczcie i w kościele. Nawet jeżeli sama grypa przebiega z delikatnymi objawami, to dużo groźniejsze dla zdrowia mogą być powikłania. Najczęściej są to: zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli lub zapalenie ucha. Grypy można uniknąć. Jak to zrobić? Oto 5 sposobów.
Czarny bez, owoce maliny, lipa, piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, pokrzywa - wszystko to zioła i owoce, które powszechnie wykorzystuje się do wzmacniania odporności i leczenia infekcji, jak na przykład grypa czy przeziębienie. Wciąż mało znanym w Polsce, a bardzo skutecznym, środkiem na wzmocnienie odporności jest Pelargonium sidoides. Wyciąg z korzenia Pleargonii Afrykańskiej jest w Europie traktowany jako środek leczniczy, w Polsce natomiast dostępny jest jako suplement.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem