Liczba wyników: 584
Jeszcze niedawno celiakia (nazywana również chorobą trzewną) uważana była za schorzenie wieku dziecięcego. Obecnie wiadomo już, że zachorować można w każdym wieku - 30% społeczeństwa posiada geny odpowiedzialne za chorobę, a więc ma do niej predyspozycje. Objawy u dorosłych są nieoczywiste, a jedynym lekarstwem jest przejście na dietę bezglutenową.
Niesamowity rozwój biotechnologii oraz świadomości konsumenckiej w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat sprawiły, że nigdy nie wiedzieliśmy o żywności i jej wpływie na organizm więcej, niż obecnie. Internet, telewizja i prasa zachęcają do zdrowego odżywiania, sięgania po wartościowe produkty i włączania do codziennej diety superżywności. Tylko…. co to właściwie jest superżywność?
To, że wraz z wiekiem pogarsza się wzrok, nie jest żadną tajemnicą. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że problem ten dotyczy każdego z nas – i to już około 40 roku życia. W tym okresie u większości osób zaczynają występować pierwsze objawy prezbiopii. Praca przy komputerze oraz czytanie sprawiają coraz większe trudności, ponieważ litery wydają się być rozmazane i nieczytelne. Problemy te dotyczą czytania lub oglądania obiektów znajdujących się w odległości 30-40 centymetrów.
Ludzie, którzy cierpią z powodu migreny, mogą mieć inne bakterie w układzie pokarmowym niż osoby wolne od tej choroby. To oznacza nową szansę na stworzenie leku, który pomoże pozbyć się obezwładniających ataków migrenowych.
Silny ból głowy i objawy, które towarzyszą migrenie skutecznie utrudniają codzienne funkcjonowanie, a czasem nawet najprostsze czynności. Schorzenie to najczęściej występuje u kobiet w średnim wieku. Jednak dotyczy tak wielu osób, że migrenowe bóle głowy znalazły się w pierwszej dwudziestce dolegliwości, w klasyfikacji Światowej Organizacji Zdrowia, których negatywne działanie wpływa na jakość życia. Co powoduje migrenę, i jak sobie z nią radzić?
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
4 października obchodzimy Światowy Dzień Onkologii. Tego dnia wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób, które zmagają się z tą chorobą. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. To właśnie specjalistyczne żywienie w chorobie onkologicznej stanowi temat przewodni kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Osoby, które cierpią na migreny i inne bóle głowy, są szczególnie podatne na niedoczynność tarczycy, podają uczeni University of Cincinnati College of Medicine.
Kim są ekolodzy? Stereotypy przedstawiają ich jako „walczących wegan“, hipsterów z brodą i czy młode mieszkanki wielkich miast jadące na rowerach po kolejne smoothie. Ale ludzie, którzy prezentują postawę pro-ekologiczną pochodzą z wielu różnych miejsc, są w różnym wieku i mają różne poglądy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem