Liczba wyników: 705
Dzięki nim wyrażamy emocje, okazujemy sympatię, budujemy relacje biznesowe, pracujemy. To w dłoniach trzymasz opłatek, którym dzielisz się z najbliższymi. Dłonią dotykasz twarzy ukochanej osoby i przytrzymujesz książkę, czytaną dziecku do snu. Co zrobić, by ręce, którym tak wiele zawdzięczasz były zawsze miękkie i gładkie? Oto 5 tajemnic pięknych dłoni.
Zęby podobnie, jak cały nasz organizm potrzebują witamin. Niedobór może osłabić ich strukturę, przyspieszyć rozwój próchnicy, a nawet zwiększyć ryzyko groźnych infekcji bakteryjnych. Jak stając przed lustrem i uśmiechając się rozpoznać niedobory witamin i to nie tylko tych potrzebnych naszym zębom?
Cyberprzestępcy nie zwalniają tempa nawet w okresie świątecznym, dlatego warto być czujnym! Kiedy my biegamy między półkami sklepowymi w poszukiwaniu idealnych prezentów i planujemy, co podamy podczas kolacji wigilijnej, hakerzy opracowują nowe metody oszustw. Ale spokojnie! Wiemy co zrobić, żeby święta upłynęły bez stresu związanego z działalnością cyberprzestępców.
Od początku września ZUS przyjął 377,4 tys. wniosków związanych z przywróceniem wieku emerytalnego. Na emeryturę w obniżonym wieku emerytalnym 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn przechodzą głównie osoby, które dotąd były nieaktywne zawodowo.
Jak zmieniają się nawyki żywieniowe Polaków w codziennej diecie? Zaobserwować to możemy przede wszystkim na podstawie najbardziej podstawowego produktu, jakim jest pieczywo. Jeszcze do niedawna każdy Polak zjadał ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, dziś – ponad połowę mniej. Czym spowodowana jest tak dynamiczna zmiana i co obecnie króluje na naszych stołach?
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% Polaków, a każdego dnia – 14%. Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce.
Przykry zapach z ust utrudnia Ci życie, krępuje i zawstydza? Jeśli po umyciu zębów problem nie znika, może to być coś więcej niż tylko kanapka z makrelą zjedzona na lunch – schorzenia jamy ustnej lub nawet całego organizmu. Sprawdź, co może oznaczać nieświeży oddech i jak się go pozbyć raz na zawsze.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
W pierwszych dwóch dniach września ZUS przyjął 20 razy więcej wniosków o emeryturę niż średnio dziennie w 2016 r. Łącznie w ostatnim kwartale 2017 roku będzie blisko 331 tys. osób, które będą mogły przejść na emeryturę. Eksperci podkreślają jednak, że im wcześniej przechodzimy na emeryturę, tym niższe świadczenie otrzymujemy. Przed podjęciem decyzji warto się skonsultować z doradcą emerytalnym. Od początku lipca we wszystkich oddziałach Zakładu Ubezpieczeń Społecznych 595 doradców emerytalnych pomaga w wyborze najlepszego momentu przejścia na emeryturę.