Liczba wyników: 3015
Chorzy na nowotwory pacjenci umierają w Polsce z powodu braku sprzętu do leczenia. Jeśli szpitale nie otrzymają nowych urządzeń, sytuacja jeszcze się pogorszy - wynika z cytowanego przez "Rzeczpospolitą” raportu onkologów dla Ministerstwa Zdrowia.
Główną przyczyną marnowania jedzenia w naszych domach to przede wszystkim źle zaplanowane zakupy. Czy zastanawialiśmy się, ile kosztuje jedzenie, które co tydzień wyrzucamy do kosza, bo właśnie upłynął termin ważności? Warto sprawdzić, jak zaplanować zakupy i gotowanie, aby przestać wyrzucać żywność. Można skorzystać z filozofii lean, tzw. „szczupłego zarządzania”.
Kosmetyki są stałym elementem listy zakupów większości konsumentów. Niewielu z nich przykłada jednak wagę do informacji, które są zawarte na opakowaniach – jak wynika z badań zleconych przez UOKiK, czyta je tylko 17 proc. konsumentów. Tymczasem adnotacje dotyczące składu czy terminów przydatności produktu mają zasadnicze znaczenie dla bezpieczeństwa jego użytkowników.
Większość Polaków uważa, że rehabilitacja przeznaczona jest jedynie dla osób niepełnosprawnych – to wniosek z badania opinii przeprowadzonego w ramach kampanii „Otwarcie dla rehabilitacji” . Mimo, że większość dorosłych osób chociaż raz w życiu korzystało z usług rehabilitacyjnych, nadal wiele z nich nie wie, dla kogo przeznaczone są zabiegi fizjoterapeutyczne, a rehabilitację utożsamia zwykle z masażem czy gimnastyką leczniczą.
Na wyjazd do sanatorium ze skierowaniem z ZUS czeka się maksymalnie trzy miesiące. Z tej formy leczenia tylko w 2018 roku skorzystało ponad 90 tys. osób w kraju, a w województwie dolnośląskim ponad 6,5 tys. Według badań Zakładu blisko połowa wszystkich ubezpieczonych, którzy biorą udział w programach rehabilitacyjnych ZUS po rehabilitacji wraca do pracy i aktywnego życia.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Koszty nieleczonego niedożywienia sięgają w Polsce aż 11 mld zł rocznie. Według raportu „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” co najmniej 30 proc. pacjentów jest niedożywionych, a prawie 60 proc. nie otrzymało zalecanego żywienia. Żaden szpital w Polsce nie straci na wdrożeniu procedur sztucznego żywienia pacjenta, ponieważ są one dobrze wycenione i niemal wszystkie refundowane przez NFZ (oprócz doustnych diet przemysłowych). Pod tym względem, na tle innych krajów europejskich, mamy bardzo dobre założenia. Niestety w szpitalach i ZOZ-ach tylko co piąty pacjent otrzymuje prawidłową terapię żywieniową.
Niepełnosprawni powinni szczególnie zwracać uwagę na zdrowie jamy ustnej. Powód? Jej schorzenia mogą nie tylko pogarszać stan chorego, ale także przyczyniać się do pogłębienia chorób przewlekłych lub rozwoju nowych. Zdrowie zębów może mieć także wpływ np. na efektywność rehabilitacji, a także na kondycję psychiczną. O czym warto pamiętać?
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?
Pomimo wzrostu nakładów na rehabilitację pogarsza się dostęp do niej, rośnie kolejka oczekujących i czas oczekiwania - wynika z kontroli przeprowadzonej przez Najwyższą Izbę Kontroli. Dodatkowo, sposób finansowania rehabilitacji jest skomplikowany i nie uwzględnia końcowego efektu leczenia: jednakowo płaci się za świadczenia dobrze i źle wykonane, chociaż akurat w tej dziedzinie łatwo zauważyć i zmierzyć efekt.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem