Liczba wyników: 808
Stereotyp łączy relaks z miłym sposobem spędzania czasu,jednak prawdziwy relaks polega na chwilowym oderwaniu się od codzienności i dogłębnym odprężeniu. Relaksowanie się nie jest trudne i nie wymaga wiuelu zabiegów. By osiągnąć ten przyjemny stan wystarczy wolna chwila i wygodne miejsce, które trzeba przygotować tak, by pomagał nam w odprężeniu i odpoczynku.
Nowe urządzenia, nowe media, nowe sposoby komunikacji. Technologia zmienia się coraz szybciej. Podczas gdy młodzi nie mają problemu z okiełznaniem nowinek, to starszym ludziom coraz trudniej nadążyć za tymi innowacjami - taki jest stereotyp. Tymczasem codziennie wielu seniorów odkrywa, jakie możliwości daje obecnie komputer i Internet.
Styczeń to na całym świecie zwyczajowo okres karnawału. A co po nim? Oczywiście słynny w Polsce „śledzik”, a więc ostatki. Już dziś warto pomyśleć, czym w tym roku poczęstujemy naszych gości! Bo jeśli właśnie śledzikiem, to jakim i jak przyrządzonym? Przecież wiadomo nie od dziś, że ryba rybie nierówna! W przypadku śledzia zdecydowanie warto bliżej zapoznać się z popularnymi matiasami! Choć uwaga, bo w Polsce matiasy popularne są raczej tylko z nazwy!
Na depresję można zapaść niemal w każdym wieku, jednak odsetek ludzi starszych, cierpiących z powodu tej dolegliwości wynosi aż 15 procent. Depresja jest zatem jednym z najczęściej występujących zaburzeń wśród osób po 65. roku życia. Zrozumienie istoty choroby i odrzucenie stereotypów w myśleniu na jej temat – to pierwszy krok na drodze do zdrowienia i poprawy jakości życia wielu chorych.
Powszechnie uznawany stereotyp seniorów ukazuje ich jako ubogich, schorowanych emerytów. Tymczasem badania wskazują, że emeryci realizują swoje pasje, mają często spore oszczędności, inwestują. Osoby starsze, których dzieci wyprowadziły się z domu, nierzadko także planują zamienić obecne domy lub mieszkania na nowe – mniejsze, ale bardziej nowoczesne i lepiej przystosowane do ich potrzeb. W tym celu często zwracają się do banku z wnioskiem o przyznanie kredytu hipotecznego. I choć nie obejdzie się bez przeszkód, dla seniora nie ma rzeczy niemożliwych.
Wokół lamp LED krąży wiele mitów, które powtarzają przede wszystkim osoby sceptycznie nastawione do takiego oświetlenia. Tymczasem światło LED-owe, podobnie jak każde inne źródło światła, jest bezpieczne dla wzroku pod warunkiem spełnienia określonych wymagań technicznych. Spróbujmy obalić kilka stereotypów i rozwiać wątpliwości dotyczące popularnych ledówek.
98 procent Polaków słyszało o stwardnieniu rozsianym – wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii „SM – walcz o siebie”. Pomimo, iż z każdym rokiem zwiększa się nasza świadomość tej choroby, to niestety wciąż krąży o niej wiele stereotypów. Czas położyć im kres – przedstawiamy najważniejsze fakty i mity dotyczące stwardnienia rozsianego.
Osoby starsze mogą skutecznie uczyć się języków obcych. Podczas gdy takie stwierdzenie jest dla jednych oczywiste, u innych wzbudza zdziwienie. Wciąż silny jest stereotyp, zgodnie z którym dojrzały wiek wiąże się z trudnościami w przyswajaniu nowej wiedzy. Niesłusznie, o czym przekonują zarówno uczeni, jak doświadczenie kolejnych seniorów uczęszczających na kursy językowe.
Nawet wykształconemu widzowi w Polsce kino amerykańskie kojarzy się głównie z komercyjnymi produkcjami, krzyczącymi z billboardów i wyświetlanymi w sieciowych multipleksach. Dlatego festiwal filmów zza oceanu ma szansę odnieść sukces, tylko jeśli jego organizator nie boi się obalać stereotypów i prezentować produkcji spoza głównego nurtu amerykańskiej kinematografii. American Film Festival zrobi to w listopadzie już po raz drugi.
Czas na dobre porzucić brawurę oraz stereotyp macho i przeanalizować realne dane statystyczne. Biorąc pod uwagę osoby w wieku do 85 lat w Stanach Zjednoczonych na jednego mężczyznę przypadają 2,2 kobiety, w grupie do 90 lat stosunek ten wynosi 1:3. Choroba wieńcowa jest trzykrotnie częściej diagnozowana wśród mężczyzn, którzy mają depresję. Liczba samobójstw mężczyzn jest wyższa niż kobiet w każdej grupie wiekowej.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność