Liczba wyników: 3472
Z nadejściem wiosny skóra zaczyna regenerować się po zimowych temperaturach i skutkach ograniczonej diety. To dobry moment na to, żeby otoczyć szczególną ochroną wargi, których delikatny naskórek jest szczególnie podatny na wahania temperatur i promienie UV. Żeby usta były odpowiednio odżywione i zachowały kuszący wygląd, wystarczy poświęcić im zaledwie kilka chwil dziennie.
Choć marzymy o gładkiej i promiennej skórze, większość z nas zmaga się z niedoskonałościami, zmarszczkami, nadmiernym przesuszeniem czy innymi dolegliwościami. Problemy te może powodować nieodpowiednia dieta lub niedostateczna pielęgnacja skóry. Jednak najbardziej prawdopodobną przyczyną problemów skórnych jest deficyt budulcowego składnika skóry – kolagenu.
Rośnie liczba osób z alergią i astmą – katar, kaszel i problemy z oddychaniem, to tylko niektóre objawy, z którymi muszą się mierzyć chorzy. Zaburzają normalne funkcjonowanie i stanowią rosnące wyzwanie dla lekarzy. Na szczęście, dzięki rozwojowi medycyny, mogą oni oferować coraz nowsze leki, dostosowane do konkretnych potrzeb pacjenta. O tym, jak medycyna radzi sobie z rosnącym problemem alergii i astmy, w których z tych chorób dokonuje się szczególny postęp, czego potrzebują pacjenci w Polsce i czy mają dostęp do innowacyjnych terapii mówi dr n. med. Piotr Dąbrowiecki z Wojskowego Instytutu Medycznego, przewodniczący Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Badacze z Columbia University College of Dental Medicine w Nowym Jorku odkryli, że bakterie obecne w jamie ustnej i biorące udział w rozwoju próchnicy oraz zapalenia przyzębia mogą przyspieszać wzrost raka jelita grubego.
Kobiety z trudem weszły do świata nauki. Mimo, że pokonywały stereotypowe wyobrażenia o swoich możliwościach intelektualnych, rzadziej i mniej chętnie doceniano ich osiągnięcia. To "efekt Matyldy", czyli pomijanie udziału kobiet naukowców w pracy badawczo-naukowej i przypisywanie ich osiągnięć mężczyznom-badaczom.
Polki mają większą wiedzę na temat objawów zawału serca niż Polacy. Kiedy jednak ryzyko zawału dotyczy ich samych, bagatelizują objawy i, dłużej niż mężczyźni, zwlekają z wezwaniem pomocy – wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby ogólnopolskiej kampanii Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu „Zawał serca – Czas to Życie”.
Jeśli twoja dieta zawiera duże ilości tłuszczu, narażasz się na wyższe ryzyko raka jelit i okrężnicy.
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Choć świadomość Polaków na temat roli właściwej diety w życiu w ciągu ostatnich lat systematycznie rośnie, wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele aspektów oddziałuje nasze odżywianie. Jak się bowiem okazuje, prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa m. in. na proces gojenia ran. Dlatego też warto o nim pomyśleć już na kilka miesięcy przed planowanym zabiegiem ortopedycznym.
Wykonany pod wpływem impulsu tatuaż, czasami skutek niedojrzałej decyzji z przeszłości lub pamiątka po zakończonym związku, to problem, którego wiele osób chce się pozbyć. Jak profesjonalnie i bezpiecznie usunąć tatuaż, aby zamiast rysunku nie pozostawić szpecącej blizny na ciele?
Papierosy uszkadzają serce, ale rzucenie nałogu pozwala na częściową regenerację