Liczba wyników: 512
To jedyny dzień w roku, w którym przystoi stroić sobie żarty z osób nobliwych, wygłupiać wśród ludzi poważnych i nabierać wszystkich znajomych bez względu na wiek - od dzieci po osoby starsze. Przez jeden dzień w roku można być mniej poważnym i celebrować dystans do rzeczywistości.
Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju wód butelkowanych. Na ich opakowaniach pojawiają się napisy: mineralna, źródlana, stołowa. Co one oznaczają? Które z tych wód są naturalne i bardziej wartościowe? Warto wiedzieć, czym się różnią, żeby wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie.
Kobiety z trudem weszły do świata nauki. Mimo, że pokonywały stereotypowe wyobrażenia o swoich możliwościach intelektualnych, rzadziej i mniej chętnie doceniano ich osiągnięcia. To "efekt Matyldy", czyli pomijanie udziału kobiet naukowców w pracy badawczo-naukowej i przypisywanie ich osiągnięć mężczyznom-badaczom.
Choć mało osób spędza ostatni dzień czasu zabaw na balowej sali, północ z wtorku na środę jest czasem granicznym, a różnica nastroju między mięsopustnym "wczoraj" a postnym "dziś" nadal jest odczuwana. Środa Popielcowa rozpoczyna Wielki Post - 40 dniowy czas pokuty, wyciszenia i zadumy.
Niewiele osób miało okazję jej spróbować, a szkoda, bo to wartościowy pod względem zdrowotnym i smakowym produkt. Dziczyzna, bo to o niej mowa, jest w Polsce wciąż mało popularnym rodzajem mięsa. Tymczasem jest ono zdrowe i o wiele łatwiejsze w obróbce niż się powszechnie sądzi. Oto 7 faktów na jej temat.
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.
Mamy okres grypowy, infekcyjny. Tabletki czy syropy mają chronić przed czyhającym zagrożeniem. Warto pamiętać, że podobne kłopoty mogą mieć nie tylko żywe istoty. Infekcja może też spotkać komputery, których nie zabezpieczymy przed atakiem wirusa. Różnica jest jednak taka, że my w końcu podniesiemy się z łóżka, wyleczymy specyfikami z apteki czy herbatą z miodem i cytryną, a komputer lub dane padną i… nie wstaną.
Lipowy, gryczany, manuka – czy kupujemy miód dobrej jakości? Inspekcja Handlowa w II kwartale 2018 r. zbadała 269 partii miodu, miała zastrzeżenia do 48 z nich. Wątpliwości wzbudziło przede wszystkim oznakowanie, mniej dotyczyło składu.
W ubiegłym roku upadłość konsumencką ogłosiło o jedną piątą więcej osób niż w 2017 r. i trzykrotnie więcej niż w 2015 r. 6 549 osób, które zbankrutowały w 2018 r. miało według bazy BIK oraz Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor nieopłacone zobowiązania na ponad 732 mln zł. Najczęściej po upadłość konsumencką sięgają mieszkańcy województw: mazowieckiego, śląskiego oraz małopolskiego, większość stanowią kobiety, co czwarty bankrut ma między 36-45 lat, ale powoli rośnie udział dłużników po 56 roku życia.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem