Wraz z upływem lat może zmniejszać się tkanka mięśniowa, co oznacza mniej siły i wyższe ryzyko upadków. Konieczne są regularne ćwiczenia i dostateczna ilość witaminy D, by móc liczyć na dobrą sprawność.
Zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej czy uwarunkowań genetycznych. Szacuje się, że u większości ludzi zapotrzebowanie na energię pochodzącą z węglowodanów plasuje się na poziomie 45–55 proc. Chodzi przede wszystkim o węglowodany złożone, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste. Ich spożycie należy zwiększać w zależności od aktywności fizycznej czy intelektualnej.
W starszym wieku następuje utrata tkanki mięśniowej, co oznacza i osłabienie, i wieksze ryzyko upadków. Taką sytuację dodatkowo pogarsza nadmiar alkoholu. A dotyczy to zwłaszcza kobiet.
Wraz z wiekiem mięśnie słabną, więc traci się siłę i łatwiej o upadek. Żeby tego uniknąć, trzeba regularnie ćwiczyć.
Wystarczy ćwiczyć jogę dwa razy w tygodniu, by odczuć zwiększenie poziomu energii oraz poprawić motorykę.
Wysoka ilość azotanów występujących w soku z buraków skutkuje silnym wzrostem siły mięśni u chorych na serce.
Prawie każdy zmagał się kiedyś z bólem stawów lub mięśni. To bardzo powszechna dolegliwość, która dotyka najczęściej starsze osoby, ale potrafi uprzykrzyć życie również młodym i wysportowanym ludziom.
Wraz z wiekiem trudniej jest utrzymać siłę mięśni, ale okazuje się, że mogą w tym pomóc jabłka i pomidory.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Najlepszym lekarstwem na słabość i zmniejszenie tkanki mięśni jest aktywność fizyczna. Regularne ćwiczenia mogą zapewnić niezależność, przydać siły oraz poprawić zdolność utrzymywania równowagi, co ma wpływ na ogólny stan zdrowia i jest dobrym prognostykiem na stan w dalszych latach.
Nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem. Okazuje się, że seniorzy potrzebują więcej białka.
Aż 80 procent Polaków przyznaje, że dokuczają im różnego rodzaju bóle kręgosłupa. W ogromnym stopniu odpowiada za ten stan nasz tryb życia. Niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej – główne przyczyny występowania bólu - nie pomagają naszym kręgosłupom. Jak ulżyć bolącym plecom i zapobiegać pojawieniu się dokuczliwego problemu?
Marzenie o nieśmiertelności towarzyszy ludzkości od zawsze i choć trudno wierzyć w jego zrealizowanie, możemy pochwalić się istotnymi osiągnięciami w dziedzinie wydłużenia życia. Już wiemy, jakie czynniki sprzyjają długowieczności.
Niski poziom witaminy D może oznaczać większe ryzyko wcześniejszej śmierci u osób starszych - zwłaszcza tych, które są delikatnego zdrowia, mówią naukowcy.
Dieta bogata w witaminy C i E może pomóc utrzymać siłę mięśni oraz zapobiec upadkom.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie