Prawie każdy zmagał się kiedyś z bólem stawów lub mięśni. To bardzo powszechna dolegliwość, która dotyka najczęściej starsze osoby, ale potrafi uprzykrzyć życie również młodym i wysportowanym ludziom.
Wraz z wiekiem trudniej jest utrzymać siłę mięśni, ale okazuje się, że mogą w tym pomóc jabłka i pomidory.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Najlepszym lekarstwem na słabość i zmniejszenie tkanki mięśni jest aktywność fizyczna. Regularne ćwiczenia mogą zapewnić niezależność, przydać siły oraz poprawić zdolność utrzymywania równowagi, co ma wpływ na ogólny stan zdrowia i jest dobrym prognostykiem na stan w dalszych latach.
Nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem. Okazuje się, że seniorzy potrzebują więcej białka.
Aż 80 procent Polaków przyznaje, że dokuczają im różnego rodzaju bóle kręgosłupa. W ogromnym stopniu odpowiada za ten stan nasz tryb życia. Niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej – główne przyczyny występowania bólu - nie pomagają naszym kręgosłupom. Jak ulżyć bolącym plecom i zapobiegać pojawieniu się dokuczliwego problemu?
Marzenie o nieśmiertelności towarzyszy ludzkości od zawsze i choć trudno wierzyć w jego zrealizowanie, możemy pochwalić się istotnymi osiągnięciami w dziedzinie wydłużenia życia. Już wiemy, jakie czynniki sprzyjają długowieczności.
Niski poziom witaminy D może oznaczać większe ryzyko wcześniejszej śmierci u osób starszych - zwłaszcza tych, które są delikatnego zdrowia, mówią naukowcy.
Dieta bogata w witaminy C i E może pomóc utrzymać siłę mięśni oraz zapobiec upadkom.
Powszechnie wiadomo, że palenie powoduje raka płuc i inne nowotwory, choroby serca oraz udary. Jest także przyczyną impotencji i niepłodności. Jak podają naukowcy z Wielkiej Brytanii, regularne zaciąganie się dymem tytoniowym powoduje także zanik mięśni.
Jesienią częściej niż w innych porach roku bolą nas mięśnie i stawy. Na bóle różnego pochodzenia skarży się ponad połowa Polaków, głównie starszych. Głównymi przyczynami pojawiających się w starszym wieku dolegliwości bólowych są choroby przewlekłe: choroba reumatyczna, zmiany zwyrodnieniowe stawów, znaczna nadwaga czy osteoporoza, ale także grypa, przeziębienie, zwichnięcia, stłuczenia i przeciążenie.
Zalety spaceru są nie do przecenienia! Dotlenia, dodaje energii, poprawia kondycję, jest doskonałą okazją do aktywnego spędzenia czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Okazuje się, że nie tylko!
W okresie letnio-jesiennym pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. Zdziwienie ogarnia, gdy czytamy, że jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano go jedynie jako roślinę ozdobną... Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego dowodzą, że przyjmowanie przez pacjentów w początkowym stadium choroby Parkinsona koenzymu Q10 spowalnia jej rozwój. Wyniki dociekań naukowych opublikowano w „Archives of Neurology”.
Na dolegliwości mięśniowo-szkieletowe cierpi aż 9 milionów Polaków. Tylko w 2006 roku 40 proc. orzeczeń o rencie inwalidzkiej wydano właśnie z powodu chorób mięśniowo - szkieletowych. Ból kręgosłupa, w szczególności odcinka lędźwiowego, uznany za schorzenie cywilizacyjne.