Liczba wyników: 4104
Dla co drugiej Polki nowotwór to realne zagrożenie – 45% ocenia swoje ryzyko zachorowania jako wysokie i bardzo wysokie – wynika z najnowszego badania Millward Brown zrealizowanego na zlecenie BZ WBK-Aviva. Obawy te towarzyszą również co trzeciemu mężczyźnie (36%).
Według wyników nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z Queen's University w Belfaście w Wlk. Brytanii białka odkryte w skórze żaby mogą stać się niedługo zasadniczą częścią terapii ponad 70 poważnych schorzeń, w tym nowotworów i cukrzycy. Zespół odkrył dwa typy białek czy też peptydów, które można by w kontrolowanych warunkach wykorzystać do regulowania angiogenezy - procesu rozwoju naczyń krwionośnych w organizmie.
Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? I w końcu, czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów.
Przyspieszone bicie serca, ciągły ból głowy, spocone dłonie – to typowe objawy stresu, które zapewne każdy z nas doświadczył już niejednokrotnie. Na jego działanie szczególnie narażone są osoby zmagające się z chorobą przewlekłą. Jak więc nie dopuścić do tego, by stres przejął kontrolę nad naszym życiem? Dlaczego ten przewlekły działa na nas negatywnie? I czy informacja o chorobie może wzmagać w nas uczucie niepokoju?
W Europie z roku na rok rośnie liczba chorych przewlekle. Żadna gospodarka nie może pozwolić sobie na brak aktywności zawodowej tak dużej grupy osób. Wyzwanie to podjęli Pracodawcy RP oraz środowisko pacjentów – organizatorzy kampanii „Choroba? Pracuję z nią!” Jej celem jest przeciwdziałanie wykluczaniu chorych przewlekle z życia zawodowego.
Wystartowała właśnie kampania edukacyjna „Nie daj się zjeść chorobie”, której celem jest podniesienie świadomości istnienia problemu niedożywienia w chorobie oraz wskazanie korzyści, które płyną ze stosowania leczenia żywieniowego. Okazuje się aż 55 procent pacjentów, którzy przyjmowani są do szpitali jest niedożywionych.
Odpowiedzi na pytanie o hemofilię, postawione podczas sondy ulicznej mogą zaskakiwać. Hemofilia to choroba krwi, w której nie goją się rany, popularnie zwana białaczką… Takie stwierdzenia pokazują, że Polacy nie mają dużej wiedzy na jej temat, chociaż jest to jedna z najczęstszych skaz krwotocznych i najwcześniej rozpoznawanych chorób genetycznych.
Od dawna wiadomo, że samotność nie sprzyja zdrowiu. Odizolowani ludzie częściej zapadają na choroby fizyczne i zmagają się z zaburzeniami psychicznymi. Do listy kłopotów związanych z samotnością można teraz dodać chorobę Alzheimera.
Żyjąc we dwoje cieszymy się swoim szczęściem, planujemy wspólną przyszłość i chcemy, aby była ona jak najlepsza. Niejednokrotnie musimy jednak stawiać czoła poważnym problemom, które stoją na naszej drodze. Jednym z takich momentów jest diagnoza przewlekłej choroby partnera. Aby przejść przez ten trudny okres i przystosować się do nowych warunków życia musimy nauczyć się jak o tym rozmawiać.
Hemofilia jest chorobą krwi, polegającą na zaburzeniach w produkcji białka, które odpowiedzialne jest za jej krzepliwość. Jak wygląda historia odkrycia tego schorzenia? O hemofilii rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Krystyną Zawilską, Przewodniczącą Grupy ds. Hemostazy Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów.