Liczba wyników: 175
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Dziś o 3:54 rozpoczęła się astronomiczna jesień. Słońce weszło w znak Wagi, a dzień zrównał się z nocą. W tym roku jesień potrwa do 21 grudnia, gdy o godzinie 23:23 rozpocznie się astronomiczna zima.
Zatrucie grzybami nadal stanowi istotną część wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce, jednak dzięki rosnącej świadomości z każdym rokiem obserwuje się coraz mniej przypadków spożycia trujących gatunków grzybów. Niestety wzrasta liczba zatruć rozmyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.
Po letnich zabawach i odpoczynku nadeszła jesień – czas melancholii i przygotowań do zimy. Mimo swojego piękna, wielu kojarzy się negatywnie – powrót po wakacjach do szarej rzeczywistości, obniżenie temperatury. Ale czy nie jest cudowne zakładanie grubego, wełnianego swetra i rozgrzewanie się gorącą kawą przy książce? Polecamy, jak najlepiej wykorzystać jesienną porę.
Grzybica zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, a cierpi na nią aż 15-30 proc. populacji osób dorosłych. Zarazić możemy się zarówno podczas bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem, jak i w wyniku korzystania z przedmiotów codziennego użytku, które należą do osób chorych. Czym jest grzybica, jak uchronić się przed zakażeniem i gdzie szukać pomocy?
Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. Tak w skrócie można scharakteryzować największy kraj świata, jakim jest Rosja. Mnogość krain geograficznych oraz bogate dzieje historyczne powodują, że w kuchni rosyjskiej jak w tyglu mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Proste w przygotowaniu, a zarazem tak bliskie polskim smakom potrawy staną się ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.
Piękna pogoda i wypoczynek nie kojarzą się chorobami i leczeniem. Jest jednak kilka infekcji, które mogą uprzykrzyć letni urlop. Zaś wymarzony wypoczynek może się skończyć z gorączką i chusteczką przy nosie. Angina czy przeziębienie mogą nas przecież dopaść latem, a nie tylko jesienią lub zimą. Chorobotwórcze bakterie i wirusy nie rozróżniają pór roku.
Lato to pora, gdy chcemy korzystać ze słońca, wody i ładnej pogody, bez szkody dla naszego zdrowia. Naszym marzeniem jest, by dobrze wyglądać w kostiumie kąpielowym i letnich sukienkach. Aby nogi wyglądały pięknie, trzeba jednak o nie zadbać. Nie jest to trudne. Wystarczy poświęcić im trochę uwagi, a odwdzięczą się dobrą kondycją i będą się świetnie prezentowały.
Ponad połowa chorych na astmę w Polsce nie wie, że na nią choruje. Wielu chorych nie przyjmuje leków zgodnie z zaleceniami, wielu niewłaściwie posługuje się inhalatorem. Wielu odstawia leki, kiedy tylko następuje lekka poprawa. A są i tacy, którzy nie potrafią rzucić palenia – mówi dr. n. med. Piotr Dąbrowiecki, alergolog z Kliniki Chorób Infekcyjnych i Alergologii WIM, przewodniczący Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Katar, zatkany nos, bóle głowy i ogólny dyskomfort to dolegliwości typowe dla wielu jesienno-zimowych infekcji. Dobrze znane nam wszystkim, często gdy się pojawią, interpretowane są jako objawy przeziębienia. Zdarza się jednak, że to, co chcielibyśmy uważać za „zwykłe” przeziębienie, jest zapaleniem zatok – przypadłością uciążliwą i mającą tendencje do nawrotów.