Liczba wyników: 1587
Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?
Po sukcesach takich produkcji jak „Władca Pierścieni” czy „Harry Potter” – niemal każdy z nas oswoił się już z właściwym dla gatunku fantasy repertuarem magicznych stworzeń. Twórcy wspomnianych dzieł inspirację dla swej twórczości czerpali nie tylko z własnej wyobraźni, ale także z tradycji i mitologii ludów, które w istnienie elfów czy smoków szczerze wierzyły. A niekiedy nawet wciąż wierzą.
Dziś wieczorem we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty rozpoczyna się przegląd najlepszych najgorszych filmów świata, czyli Moico Enjoy Movies. W tegorocznym programie Moico Enjoy Movies znalazły się legendarne produkcje z kolekcji Troma Entertainment. Firma wypuściła około tysiąca produkcji. Na większości z nich krytycy nie pozostawili suchej nitki. To tutaj swoje aktorskie kariery rozpoczynały takie aktorskie sławy jak: Kevin Costner, Dustin Hoffmann, czy Robert De Niro, choć sami zainteresowani na pewno chcieliby o tym zapomnieć.
Łuszczyca to przewlekła, niezakaźna choroba autoimmunologiczna, będąca wynikiem nadaktywnego układu odpornościowego, która przyspiesza cykl produkcji komórek skóry. Objawia się w formie zgrubiałych, łuszczących się wykwitów na skórze. Szacuje się, że choroba ta dotyka 125 milionów ludzi na świecie. Choć łuszczyca może ujawnić się w każdym wieku, zwykle zapadają na nią osoby między 15 a 30 rokiem życia. Dotyka ona niemal w takim samym stopniu kobiety jak i mężczyzn.
Nowy rok będzie sprzyjał osobom poszukującym pracy i lepszych warunków zatrudnienia – wynika z najnowszego raportu ManpowerGroup. Wzrosty zatrudnienia deklarują pracodawcy we wszystkich sektorach gospodarki oraz regionach kraju objętych badaniem. Dla szukających pracy najkorzystniejsza będzie sytuacja w branży produkcji przemysłowej, budownictwie oraz handlu detalicznym i hurtowym, jednak i w pozostałych sektorach należy spodziewać się optymizmu. Prognoza dla rynku pracy w Polsce na najbliższe trzy miesiące jest najwyższa od ostatnich osiemnastu kwartałów.
Lepiej późno niż później ( oryginalny tytuł: Something's Gotta Give) to komedia romantyczna w rewelacyjnej obsadzie, zrealizowana w dość lekkiej konwencji, opowiada jednak o ważkich emocjach, roli przypadku w życiu człowieka i sile miłości. Reżyserem i scenarzystą filmu jest Nancy Meyers, znana między innymi z produkcji, bądź reżyserii takich obrazów jak: Kocham kłopoty (I Love Trouble), Nie wierzcie bliźniaczkom (Parent Trap), Czego pragną kobiety (What woman want).
Kit pszczeli (propolis) to współtworzona przez pszczoły naturalna substancja, którą owady te wykorzystują do budowy uli. Kit powstaje z żywic roślinnych z pąków drzew iglastych i topoli, wosku pszczelego oraz innych wydzielin pszczół. W starożytnej Grecji propolis wykorzystywano w leczeniu ropni. Asyryjczycy używali kitu pszczelego do leczenia ran, a Egipcjanie używali go do mumifikacji. Obecnie jest wykorzystywana do produkcji gum do żucia, kosmetyków, tabletek do ssania, etc. Jest też polecany w leczeniu różnych chorób.
Ponad 100 filmów pełno- i krótkometrażowych polskiej i zagranicznej produkcji zostanie pokazanych podczas rozpoczynającej się 23. lipca br. 11. edycji Sopot Film Festival. W tym roku impreza jest częścią artystycznego projektu Otwarty Kurort Kultury - realizowanego w ramach oficjalnych obchodów Polskiej Prezydencji w Radzie UE. Na widzów czekają najnowsze pełnometrażowe produkcje światowego formatu i filmy, których nie można było dotąd zobaczyć w polskich kinach, ponadto koncerty do kina niemego, pokazy plenerowe, wystawy i spotkania z twórcami.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Palenie warto rzucić nie tylko ze względu na własne zdrowie, ale także ze względu na wpływ jaki przemysł tytoniowy wywiera na środowisko. Co roku 600 milionów drzew jest ścinanych po to, aby zapewnić paliwo potrzebne do suszenia liści tytoniu. Na jedno drzewo przypada około 300 papierosów, a zatem palacz wypalający paczkę papierosów dziennie może przyjąć, że co 15 dni za sprawą jego nałogu powalane jest jedno drzewo. W samej tylko Brazyli zużywa się 60 milionów drzew rocznie na potrzeby produkcji wyrobów tytoniowych.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia