Liczba wyników: 1299
Wszyscy znamy to uczucie, które pojawia się wraz z nadejściem wiosny i wydłużaniem się dni. Nasz poziom energii wzrasta i czujemy się zdrowsi, bardziej aktywni i optymistyczni. Niemniej pozostaje pytanie: dlaczego się tak czujemy oraz jakie mechanizmy sterują tym wewnętrznym zegarem biologicznym? Zespół naukowców z Wlk. Brytanii odkrył proces, który kontroluje sezonowe zmiany w hormonach. Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Current Biology, mogą przyczynić się do opracowania metod leczenia sezonowego zaburzenia afektywnego (SAD).
Czy zimowy wypoczynek może dać się we znaki zębom? Niestety tak! Jeśli odpoczynek w górach, uważaj na zespół dolegliwości bólowych o nazwie barodontalgia. Mroźne powietrze często ujawnia z kolei zębową nadwrażliwość. Nie mówiąc już o tym, że niefortunny zjazd ze stoku może skończyć się utratą zęba, odpukać w niemalowane drewno. Co wtedy robić?
Zespół naukowców, opracował robota, który jest w stanie wspomóc neurochirurgów w przeprowadzaniu operacji mózgu o małej inwazyjności. Robot pracuje precyzyjnie i ma niesamowitą pamięć; do tego dysponuje 13 typami ruchów w porównaniu z 4 dostępnymi dla ręki człowieka oraz "dotykową" informacją zwrotną - wskazówkami fizycznymi, które umożliwiają lekarzom ocenę tkanki i obserwowanie siły przykładanej w czasie operacji.
Rada Biskupów Diecezjalnych przyjęła instrukcję o zarządzaniu kościelnymi dobrami materialnymi, przygotowaną przez zespół pod kierownictwem abp. Wiktora Skworca. Wskazówki te mają służyć „właściwemu zarządzaniu dobrami materialnymi, które wyrastają z ofiarności wiernych i stanowią wspólne dobro Kościoła, umożliwiając wypełnianie jego misji ewangelizacyjnej”.
Europejscy naukowcy pracują nad doskonaleniem opieki nad pacjentami cierpiącymi na białaczkę. Teraz zespół badaczy integruje prace czołowych grup prowadzących badania kliniczne, ich grup partnerskich, przedsiębiorców oraz małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) z całej Europy, aby stworzyć sieć współpracy na rzecz postępów w opiece zdrowotnej i badaniach naukowych nad białaczką. Ostatecznym celem projektu ELN (Europejska sieć LeukemiaNet) jest uruchomienie Europejskiego Rejestru Badań Klinicznych nad Białaczką. Projekt został niedawno zaprezentowany w magazynie Cancerworld.
Europejski zespół naukowców pracujących pod kierunkiem Uniwersytetu w Warwick w Wlk. Brytanii argumentuje, że "protestancki etos pracy", który wyłonił się w XIX w. mógł pomóc w większym napędzaniu gospodarek Europy Północnej w porównaniu z jej południowymi sąsiadami. Wyniki badań zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopismach Quarterly Journal of Economics oraz Scandinavian Journal of Economics.
Zespół niemieckich i włoskich naukowców opracował peptydy oddziałujące na powierzchnię międzyfazową białko-białko enzymu, odgrywającą kluczową rolę w syntezie DNA, która ma zasadnicze znaczenie w rozwoju nowotworu. Naukowcy stworzyli peptydy, które oddziałują poprzez nowy mechanizm inhibicyjny i ograniczają rozwój nowotworu w lekoopornych komórkach nowotworowych jajników.
Prawie 600 uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych w Toruniu uczestniczyło w wykładach i praktycznych warsztatach z zakresu udzielania pierwszej pomocy, zorganizowanych w ramach szóstej edycji akcji „Umiem Pomóc”. Szkolenia prowadzone przez zespół wykwalifikowanych instruktorów Akademii Ratownictwa Lux Med, odbywały się od kwietnia do czerwca br. w wybranych placówkach edukacyjnych.
Nieswoiste zapalenie jelit to zespół bolesnych dolegliwości, które mogą powodować ciężką biegunkę i zmęczenie. Leczenie obejmuje leki i zabiegi chirurgiczne. Jednak okazuje się, że proste (przynajmniej sezonowo) działanie dietetyczne może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić zdrowie jelit. Już mniej niż miseczka truskawek dziennie może pomóc powstrzymać objawy zaburzeń.
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność