Liczba wyników: 329
Nowotwory, cukrzyca, choroby serca – czym jest bolący ząb czy ukruszona plomba w konfrontacji z tymi „naprawdę” poważnymi dolegliwościami? Bagatelizujemy stan naszych zębów, uważając że to problem przede wszystkim estetyczny. To błąd! Zaniedbanie higieny jamy ustnej może doprowadzić do wielu groźnych chorób, pozornie z zębami zupełnmie nie związanych.
Cukrzyca to choroba interdyscyplinarna, a to oznacza, że powinni się nią zajmować lekarze wielu specjalności, nie tylko diabetolodzy. I tak też się dzieje. Pacjentem chorym na cukrzycę zajmują się m. in. kardiolodzy, nefrolodzy, neurolodzy, ortopedzi. Teraz dołączają do nich… stomatolodzy. Kiedy stomatolog pomaga wykryć cukrzycę? Na ten temat rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Leszkiem Czupryniakiem, kierownikiem Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii WUM.
Dentyści biją na alarm – Polacy nie uzupełniają pojedynczych ubytków. Przeciętny Polak w wieku 35-44 lat ma zaledwie 21 zębów. Oznacza to, że stracił ich aż 11. Całkowity brak uzębienia, czyli tzw. bezzębie dotyka aż 25% Polaków powyżej 65 roku życia – podaje Warszawski Uniwersytet Medyczny. Wciąż pokutuje przekonanie, że brak pojedynczego zęba to problem jedynie estetyczny i jeśli ubytku nie widać, nie trzeba go leczyć. Tymczasem utrata nawet jednego zęba może wywołać w jamie ustnej efekt domina.
Jak podaje Gazeta Prawna, Polska Izba Pośredników Ubezpieczeniowych i Finansowych chce, aby zaczęła funkcjonować tzw. ulga na starość. Miałaby ona działać w ten sposób, że podatnik odpisywałby od podstawy opodatkowania pewną sumę stanowiącą oszczędności na przyszłą emeryturę. Obecnie trwa debata dotycząca wysokości odpisu.
Opieka nad osoba nieuleczalnie chorą jest jednym z najcięższych doświadczeń, z jakimi stykamy się w dorosłym życiu – tym cięższym, że zazwyczaj owym chorym jest osoba nam najbliższa: ojciec, matka, dziadkowie, czasem współmałżonek. Trwająca nawet kilka czy kilkanaście lat choroba wycieńcza nie tylko samego chorego, ale i jego opiekunów: skutkuje chorobami kręgosłupa, problemami z narażonymi na zbyt duże obciążenia stawami, czasem także dolegliwościami psychicznymi – aż do wystąpienia głębokiej depresji włącznie.
Społeczeństwo polskie starzeje się, rośnie liczba osób po 65. roku życia – w 2010 r. ich odsetek wynosił ponad 14 proc. ogółu ludności, a według prognoz demograficznych w ciągu kolejnych 20 lat wskaźnik ten zostanie podwojony. Wraz z liczbą seniorów przybywa osób wymagających stałej opieki. Z reguły ten obowiązek spada na barki dzieci lub wnuków. Według lekarzy i psychologów opieka nad osobą starszą, przewlekle chorą jest bardzo wyczerpująca emocjonalnie i fizycznie. Jak sobie z tym poradzić?
Gdy odczuwamy ból najczęściej w pierwszym odruchu sięgamy po środki uśmierzające dostępne bez recepty. Z czasem jednak, gdy natężenie bólu narasta utrudniając nam codzienne funkcjonowanie, konieczna staje się konsultacja z lekarzem, a nawet podjęcie specjalistycznego leczenia. Niestety, w Polsce nadal wiele osób nie wie, że nie muszą żyć z ciągłym bólem, że mogą domagać się skutecznej pomocy.
Nasze stopy każdego dnia dźwigają ciężar całego ciała, warto więc poświęcić im trochę czasu i zadbać o właściwą pielęgnację.
Do Izby Skarbowej w Katowicach wpłynęło zapytanie osoby niepełnosprawnej o możliwość zaliczenia napraw samochodu potrzebnego m. in. do przewozu na zabiegi leczniczo - rehabilitacyjne do wydatków na cele rehabilitacyjne. Podatniczka zapytała także, czy do tego rodzaju wydatków zakwalifikować można kupno kanapy odpowiedniej do jej ograniczeń ruchowych.
Jeśli kiedykolwiek doświadczyło się woskowania nóg lub trzeba było usunąć plaster, można było zauważyć, że po początkowym odczuciu bólu powierzchnia skóry staje się niemal zdrętwiała- to efekt oddziaływania własnych „środków uśmierzających" organizmu. Teraz naukowcy odkryli sposób na zwiększenie skutków tych naturalnych substancji. Dzięki temu można by liczyć na większą ulgę w bólu bez użycia środków uspokajających lub innych leków przeciwbólowych, które wpływają na centralny układ nerwowy.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność