Zapach kwiatów w sypialni może sprawić, że będziemy mieli pozytywne sny. Przyjemna lawendowa czy różana woń pozwoli odprężyć się tym, którzy udają się na spoczynek, pisze Roger Dobson na sagazone. Zapach okazuje się mieć znaczny wpływ na rodzaj snów. Od tego, co czujemy przed pójściem spać, zleży typ marzeń sennych. Co więcej, aromaty maja wpływ nie tylko na fabułę tego, co śnimy, ale i na wiele aspektów naszego życia.
Wielu z nas uważa, że starzeniu się nieuchronnie towarzyszy stopniowa utrata sprawności intelektualnej przejawiająca się kłopotami z zapamiętywaniem nazwisk i twarzy, uczeniem się, spostrzeganiem, odbiorem nowych bodźców i wrażeń.
Pierwsze dni listopada to czas, kiedy wspominamy zmarłych – naszych najbliższych, ale także tych, których znaliśmy z ekranów telewizorów, okładek książek, desek teatrów… Wspomnijmy więc niektórych z tych, którzy odeszli w tym roku.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles odkryli, że korzystanie z Internetu może poprawiać funkcjonowanie mózgu – takie wnioski znalazły się w raporcie opublikowanym przez American Journal of Geriatric Psychiatry.
Chętnie stosujemy różnorodne diety, które pomagają nam w uzyskaniu wymarzonej figury bądź te, które zalecił nam lekarz. W wieku dojrzałym, gdy troska o figurę schodzi na nieco dalszy plan, warto zadbać o dostarczeniu organizmowi składników, które usprawnią funkcjonowanie naszego mózgu.
Obchody Światowego Dnia Alzheimera to okazja do zwrócenia uwagi na problemy z jakimi borykają się chorzy oraz ich rodziny.
Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili badania, z których wynika, że podwyższony poziom estrogenów we krwi może pogarszać funkcjonowanie tzw. pamięci krótkotrwałej.
Już we wrześniu wielkopolscy seniorzy spotkają się na 10 edycji Warsztatów Pamięci w Centrum Naukowo – Społecznym GlaxoSmithKline w Poznaniu. Warsztaty są skierowane do osób, które przekroczyły 50 rok życia. W trakcie 10 dwugodzinnych spotkań seniorzy dowiedzą się jak usprawnić pamięć i koncentrację.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Aktywność fizyczna pozwala nie tylko dłużej cieszyć się sprawnością ruchową ale i intelektualną. Wpływ gimnastyki na funkcjonowanie mózgu potwierdzają badania naukowców.
Dolnośląskie Centrum Psychoterapii zaprasza osoby starsze na Dni Seniora, sprawności i zachowaniu pamięci w jesieni życia oraz ćwiczeniom umysłu i chorobom związanym z pamięcią.
O tym, że nadmiar tłuszczów, szczególnie zwierzęcych w pożywieniu nie jest korzystny dla zdrowia wiadomo od dawna. Z najnowszych badań wynika, iż tłuste potrawy szczególnie szkodzą osobom chorym na cukrzycę II typu.
Jak wiadomo owoce to ważny element codziennego menu, jeśli chcemy aby nasza dieta korzystnie wpływała na funkcjonowanie organizmu, powinniśmy sięgnąć po jagody.
Problemy z pamięcią utrudniają życie wielu starszym osobom, zdaniem amerykańskich naukowców rozwiązaniem tych trudności może być dieta bogata we flawonoidy zawarte w borówkach.
Rusza IX edycja bezpłatnych Warsztatów Pamięci dla osób po 50 roku życia w Centrum Naukowo-Społecznym GSK. 430 z nich otrzymało już dyplom ukończenia Warsztatów Pamięci prowadzonych w Centrum Naukowo-Społecznym GlaxoSmithKline (GSK). Na pozostałych chętnych czekają jeszcze wolne miejsca na IX już edycję zajęć, poprawiających pamięć i koncentrację. Nowy cykl spotkań ruszy już w kwietniu, chętni mogą zapisywać się telefonicznie: (061) 860 10 85 lub 504 110 453.
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona