Medytacja ma niezwykłą moc. Już po ośmiu tygodniach jej praktykowania można wywołać zmianę struktur mózgu. Jeśli szukasz sposobu na poprawienie pamięci, zdolności nabywania nowej wiedzy, czy redukcji stresu, poświęć pół godziny dziennie na medytację.
Nasz mózg jest niczym skomplikowana i czuła maszyna. Zapamiętujemy, odtwarzamy i magazynujemy niezliczoną ilość informacji. Czasem jednak niektórych z nich, mimo ćwiczeń, nie potrafimy zapamiętać; z kolei inne, mimowolnie, wpadają nam do głowy. Istnieje wiele sposobów, za pomocą których możemy poprawić naszą pamięć. Jednym z nich jest regularny trening mózgu w połączeniu ze stosowaniem lecytyny, która sprzyja utrzymaniu wszystkich procesów myślowych, żywotności i wydajności pracy mózgu.
Na kłopoty z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65. roku życia. Jednym z najprostszych – i najmniej docenianych – sposobów na utrzymanie intelektu w dobrej formie jest właściwy sposób odżywiania.
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.
Osoby w wieku podeszłym zapominają, kim byli ich interlokutorzy, bo wysiłek przekazywania myśli poprzez odpowiednie formułowanie zdań „konsumuje" ich zasoby mentalne, wynika z badań.
Stare przysłowie mówi, że „starego psa nie nauczy się nowych sztuczek". Naukowcy z Centrum Badawczego Nestlé Purina w St. Louis (Missouri, USA) dowiedli jednak, że jest inaczej. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że wzbogacanie psiej diety w triglicerydy średniołańcuchowe (MTC) znacznie poprawia ich pamięć, co sprawia, że mogą uczyć się nowych sztuczek nawet w podeszłym, psim wieku.
Związana z wiekiem utrata pamięci to wyniszczające schorzenie, które niesie ze sobą duże obciążenia osobiste i społeczne. Jednak wyniki badań osiągnięte w ramach projektu EPITHERAPY sugerują, że naukowcy są już blisko zdobycia wiedzy na temat utraty pamięci przez osoby starsze i opracowania leku poprawiającego pamięć. Wyniki badań opublikowano w magazynie Science.
Ofiaruj swojemu mózgowi trochę odpoczynku, jeżeli chcesz używać go w najlepszy możliwy sposób, wynika z najnowszych badań University of California w Berkeley.
Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.
Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze.
Zapach kwiatów w sypialni może sprawić, że będziemy mieli pozytywne sny. Przyjemna lawendowa czy różana woń pozwoli odprężyć się tym, którzy udają się na spoczynek, pisze Roger Dobson na sagazone. Zapach okazuje się mieć znaczny wpływ na rodzaj snów. Od tego, co czujemy przed pójściem spać, zleży typ marzeń sennych. Co więcej, aromaty maja wpływ nie tylko na fabułę tego, co śnimy, ale i na wiele aspektów naszego życia.
Wielu z nas uważa, że starzeniu się nieuchronnie towarzyszy stopniowa utrata sprawności intelektualnej przejawiająca się kłopotami z zapamiętywaniem nazwisk i twarzy, uczeniem się, spostrzeganiem, odbiorem nowych bodźców i wrażeń.
Pierwsze dni listopada to czas, kiedy wspominamy zmarłych – naszych najbliższych, ale także tych, których znaliśmy z ekranów telewizorów, okładek książek, desek teatrów… Wspomnijmy więc niektórych z tych, którzy odeszli w tym roku.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles odkryli, że korzystanie z Internetu może poprawiać funkcjonowanie mózgu – takie wnioski znalazły się w raporcie opublikowanym przez American Journal of Geriatric Psychiatry.
Chętnie stosujemy różnorodne diety, które pomagają nam w uzyskaniu wymarzonej figury bądź te, które zalecił nam lekarz. W wieku dojrzałym, gdy troska o figurę schodzi na nieco dalszy plan, warto zadbać o dostarczeniu organizmowi składników, które usprawnią funkcjonowanie naszego mózgu.
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona