Aktywność zawodowa, która raz wymaga wstania skoro świt, a innym razem wiąże się z „zarywaniem" nocy, nie tylko osłabia organizm fizycznie i sprzyja wielu chorobom, a także wiąże się z osłabieniem pamięci oraz funkcji poznawczych.
Stymulowanie umysłu w związku z wykonywaną pracą może opóźnić rozwój demencji, wynika z badań.
Tłuszcze trans występujące w wielu produktach typu fast food i odpowiadają nie tylko za „zatykanie" tętnic. Nowe badania pokazują, że może mieć negatywny wpływ na pamięć.
Seniorski wiek nie powinien oznaczać siedzenia na kanapie w ulubionym szlafroku. Najzdrowiej (zarówno w aspekcie fizycznym, jak i psychicznym) starzeją się ci, którzy nie stronią od aktywności fizycznej i wyzwań dla umysłu.
Gdy głęboki sen jest zakłócony przez trudności z oddychaniem, zaburzeniom ulec może zdolność do zapamiętania lokalizacji i kierunków.
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Umiarkowane spożycie alkoholu jest związane z lepszą pamięcią epizodyczną u osób w wieku powyżej 60 lat.
Mózg to najważniejszy organ w naszym organizmie, który kieruje wszelkimi procesami, jakie w nim zachodzą. Dlatego niezwykle ważne jest, by otrzymywał odpowiednią dzienną dawkę paliwa dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Jeśli chce się poprawić pamięć, trzeba wykazać ciekawość, mówią uczeni. To bardzo pomocny składnik wszelkiej nauki.
Żeby móc liczyć na lepszą pamięć, trzeba podnosić ciężary, mówią eksperci.
Kobiety, które w średnim wieku często są niespokojne, humorzaste, zagniewane, mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
Trening pamięci z pozoru nie wymaga sprawności fizycznej, jednakże pozory mogą mylić. Przekonali się o tym uczestnicy warsztatu ćwiczenia pamięci, który odbył się w siedzibie Wrocławskiego Centrum Seniora, w czwartek 25 września. Okazało się, że zapamiętywanie wymaga wiele energii, a przede wszystkim konsekwencji i systematyczności.
Zbyt zestresowani ludzie są zrzędliwi, ciągle w złym humorze, nieprzyjemni, roztargnieni i zapominalscy. Słowem, tracą umiejętności interpersonalne.
Brak regenerującego snu jest według naukowców największym czynnikiem ryzyka dla rozwoju bólu u osób starszych.
Starsi ludzie, którzy regularnie przekraczają w swojej diecie zalecaną ilości kalorii, mogą być bardziej narażeni na utratę pamięci i łagodne zaburzenia poznawcze niż osoby spożywające mniej kaloryczną żywność.