Herbata to wyjątkowy napój, którego picie wymaga stosownej oprawy. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy jest ona podawana podczas formalnego spotkania lub eleganckiego przyjęcia. Przedstawiamy kilka ważnych porad dla miłośników herbaty, aby nie popełnili faux pas przy piciu swojego ulubionego naparu.
W polsce wypijamy ich po kilka filiżanek dziennie, do śniadania i kolacji herbata jest niemal obowiązkowa, a w pierwszej połowie dnia dominuje kawa. Serwując sobie te napoje tak często możemy jednak tracić kontrolę nad swoją wagą...
Trwa sezon zimowy. Wiele osób odwiedzi w tym czasie góry, aby rozkoszować się jazdą na nartach. Inni pozostaną w mieście lub wyjadą odpocząć w miejsca, gdzie można korzystać z takich zimowych atrakcji jak jazda na łyżwach, sankach, kuligi czy spacery po ośnieżonych, leśnych drogach. To wspaniała zabawa, ale też długie godziny spędzone w śniegu i na mrozie, które mogą przysporzyć nam problemów ze zdrowiem. By tego uniknąć pamiętajmy, aby po powrocie do domu zawsze dobrze rozgrzać organizm. Możemy to zrobić na co najmniej kilka sposobów.
Dzięki regularnemu piciu kawy można ochronić się przed osłabieniem zdolności poznawczych kobiet.
W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą się herbaciane napary, wyróżniające się pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich dobroczynnych właściwości, warto zapoznać się z zasadami właściwego parzenia. Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany?
W kuchni każdego herbacianego smakosza z pewnością znajduje się kilka gatunków tego znakomitego naparu. Najpopularniejsze odmiany to jednak bez zmian herbata czarna oraz zielona. Czy zastawialiście się kiedyś, jakie różnice towarzyszą procesowi ich produkcji? Wyjaśniamy jak wygląda proces tworzenia herbaty czarnej i zielonej.
Herbatę wielu z nas pije niemal codziennie, samą lub jako dodatek do posiłku, jednak rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób możemy ją jeszcze wykorzystać. Na Cejlonie herbata uprawiana jest już od ponad 150 lat. Nic więc dziwnego, że właśnie Lankijczycy wiedzą najwięcej o jej właściwościach, nie tylko tych kulinarnych.
Chcesz mieć zdrowe serce w starszym wieku? Stosuj te wskazówki, a będziesz mógł/mogła liczyć na serce jak dzwon.
Wielu z nas nie przywiązuje uwagi do tego, czy prawidłowo parzy herbatę sypaną. To duży błąd, ponieważ tylko trzymanie się pewnych zasad pozwala wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Jak przygotować naczynia? Wody o jakiej temperaturze użyć? Jak długo parzyć?
Herbata w torebkach czy liściasta? Dla tych, którzy żyją w pośpiechu z pewnością ta pierwsza. Liściasta wymaga bowiem znacznie więcej uwagi, czasu, a także precyzji w trakcie zaparzania. Nie oznacza to jednak, że herbatę w torebkach można parzyć niedbale i bez trzymania się jakichkolwiek zasad. Jak poprawnie przygotować ten rodzaj jednego z najpopularniejszych na świecie napojów?
Jedna z agencji WHO informuje, że picie gorących napojów sprzyja rozwojowi nowotworów.
Pośród górzystych terenów Południowej Afryki od wielu wieków w październiku rozkwitają żółte pąki czerwonokrzewu, zwanego także rooibosem. Z jego łodyg i liści sporządza się aromatyczny napar, który docenili już pierwotni mieszkańcy tamtejszych okolic.
Herbatę najczęściej kojarzymy z pysznym naparem, który swoim aromatem i smakiem uprzyjemni wolne popołudnie. Często nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że liście herbaciane oraz torebki, w których się znajdują, mają również wiele innych, praktycznych zastosowań.
Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Wyjaśniamy, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. Tym razem przybliżymy trzy popularne gatunki herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast.
Cukier jest dodawany do tak wielu produktów, że trudno przetrzegać rekomendacji dotyczących dziennej jego dawki. Przejrzyj poniższe wskazówki, a łatwiej będzie ci uniknąć nadmiaru tego składnika w diecie.