Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.
Czy zdarzyło ci się kiedyś dyskutować o wyższości herbaty nad kawą lub vice versa? Otóż statystyki od dawna nie pozostawiają wątpliwości. Herbata – zwłaszcza zielona - to drugi najczęściej wybierany napój na świecie, zaraz po poczciwej wodzie. O osobie pozbawionej talentu kulinarnego mówimy, że przypali nawet wodę na herbatę – a jednak zaparzenie idealnej filiżanki nie jest takie proste! Jak to zrobić, żeby wyciągnąć z herbaty jak najwięcej smaku?
Przez jednych uwielbiana, przez innych niedoceniania. Niegdyś w Polsce tzw. bawarka była zalecana kobietom karmiącym piersią, aby w ten sposób wspomóc laktację. Obecnie spożywana jest przez miłośników herbaty, którzy upodobali sobie jej walory smakowe. Jak się okazuje, pod różnymi postaciami, popularna jest na niemal całym świecie.
Niewiele uczuć może równać się z poczuciem zadbanej, idealnie nawilżonej skóry. Aby cieszyć się tym stanem jak najdłużej, należy dbać o skórę zarówno od zewnątrz, jak i od środka. Dzięki herbacie możesz zrobić to jednocześnie. Dowiedz się, jak wykorzystać herbatę jako bazę dla maseczek z glinki, aby maksymalnie wykorzystać jej upiększający potencjał.
Znajdziesz go w warzywniaku, aptece i drogerii, a użyjesz w kuchni, samochodzie, łazience i… sypialni. Imbir to jeden z niewielu składników, który w pełni zasługuje na miano „superfood” - to jedna z najbardziej aromatycznych i zarazem najzdrowszych przypraw na świecie! Zaparz filiżankę imbirowej herbaty i zapoznaj się z dobroczynnymi właściwościami najsmaczniejszego z korzeni.
Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku.
Aromatyczna zielona herbata to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Największym szacunkiem i uznaniem darzony jest on jednak w Kraju Kwitnącej Wiśni – ojczyźnie wielu znakomitych odmian herbacianego suszu. Wśród nich najpopularniejsza jest Sencha.
Trudno przecenić rolę snu w naszym życiu. Nieprzespana, lub nawet źle przespana noc wpływa negatywnie na cały nasz dzień, a długotrwałe niedosypianie często kończy się znacznym spadkiem koncentracji i odporności organizmu. Zapominamy, by dobry (i wystarczająco długi!) sen potraktować w naszym życiu priorytetowo. Co może nam pomóc? Relaksujący wieczorny rytuał z herbatą w roli głównej.
Każdy z nas pragnie jak najdłużej wyglądać pięknie i młodo. Szczególnie kobiety często inwestują w drogie kosmetyki, których stosowanie ma zapewnić im gładką cerę i brak zmarszczek. Jeśli jednak nie chcemy wydawać majątku na artykuły z drogerii, lub cenimy sobie naturalne sposoby dbania o urodę, to warto przyjrzeć się produktom spożywczym, które dostarczając odpowiednich składników odżywczych, wspierają kondycję naszego ciała.
Samodzielnie aromatyzowana herbata, w przeciwieństwie do tych gotowych, jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Wystarczy sprawdzić etykiety popularnych, słabej jakości herbat, aby przekonać się, ile malin jest w herbacie malinowej oraz czy herbata imbirowa ma coś wspólnego z prawdziwym korzeniem imbiru. Polecamy trzy przepisy na oryginalne, aromatyzowane herbaty.
Kiedy kończą się wakacje, a na zewnątrz coraz rzadziej pojawiają się promienie słońca to znak, że czas najwyższy wyciągnąć z garderoby ciepłe swetry, a spiżarkę zaopatrzyć w rozgrzewające przyprawy. Pyszne, rozgrzewające napoje możemy uzyskać dzięki prostym i powszechnie dostępnym produktom.
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
W krajach arabskich, podczas upałów, ludzie piją hektolitry gorącej herbaty z cytryną. Podobno działa ona i ochładza lepiej niż jakikolwiek inny, nawet zimny, napój. Jaka jest prawda? Co najlepiej pić w czasie upałów?
Lato to dni pełne słońca, termometry wskazujące co najmniej 20 stopni i sezon na pyszne owoce. Truskawki, arbuzy, wiśnie, czereśnie i inne tego rodzaju pyszności często wykorzystujemy do przygotowywania deserów, ciast czy nawet w formie przekąski pomiędzy posiłkami. Warto także spróbować połączenia świeżych owoców z herbatą, w ten sposób uzyskamy chłodzące napoje z soczystą i słodką nutą.
Pierwsza filiżanka tuż po przebudzeniu, kolejna po dotarciu do pracy. W ciągu dnia minimum dwie, a jeśli trzeba dłużej posiedzieć przed komputerem, jeszcze jedna wieczorem. Tak zaczyna się uzależnienie od kawy, które jest tak samo niebezpieczne jak nałóg nikotynowy czy alkoholowy. Może się ono objawiać rozdrażnieniem, zaburzeniami snu, kołataniem serca czy problemami żołądkowymi. Warto więc zastanowić się nad zdrowymi zamiennikami kawy.