Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Picie słodzonych napojów, szczególnie napojów dietetycznych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji u ludzi dorosłych, tymczasem picie kawy miało związek z nieco zmniejszonymz zagrożeniem tą chorobą.
Japońska herbata Matcha zyskuje na popularność na całym świecie. W rodzimym kraju ma ona już długą historię zastosowań do różnych celów leczniczych, choć wiele z ich nie ma jeszcze naukowego potwierdzenia. Dowiedziono jednak, że Matcha wykazuje działanie osłabiające niepokój.
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Depresja to zaburzenie na które - zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia - cierpi ponad 260 milionów ludzi na całym świecie. Badania pokazują, że określony sposób odżywiania się może mieć istotny wpływ na osłabienie objawów tej choroby; skuteczna okazuje się m. in. herbata. Szczególnie ma to dotyczyć osób starszych.
Jeśli często odczuwasz pragnienie, sprawdź, czy nie stoi za tym któraś z poniższych przyczyn.
Herbata jest bardzo popularnym napojem w naszym kraju - pijemy ją do śniadania i kolacji, a często także pomiędzy posiłkami. I słusznie, przynajmniej z punktu widzenia zdrowia naszego mózgu. Jak się okazuje, napój ten może zwiększać wydajność umysłu.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
Olśniewający uśmiech może otworzyć nam wiele drzwi, pomóc w karierze, a nawet stanowić atut w rozmowie kwalifikacyjnej. Jesteśmy skłonnych wiele wydać na zabiegi wybielające zęby i znieść sporo związanych z nimi niedogodności. Czasem jednak zamiast sięgać po drogie metody – wystarczy redukować czynniki powodujące przebarwienia zębów.
Majówka – przedsmak wakacji. Słońce zaczyna świecić coraz wyżej, temperatura i ogólna aura pogodowa sprawiają, że uciekamy z domów na łono przyrody. Spotykamy się ze znajomymi, organizujemy pikniki oraz grille. W radosnej atmosferze celebrujemy wolne dni, czerpiąc pełnymi garściami z pierwszych oznak lata. Aby jeszcze bardziej umilić ten beztroski okres, przedstawiamy przepisy na przepyszne orzeźwiające herbaty.
Herbata jest napojem, który łączy nawet najodleglejsze (zarówno geograficznie, jak i światopoglądowo) kultury. Każdy z nas zna smak tego wyjątkowego naparu oraz ma na niego swój ulubiony sposób lub przepis. Przez tysiące lat, od kiedy spożywana jest herbata, wiele krajów wykształciło swoje unikalne metody na jej przyrządzanie. Niektóre z nich znamy bardzo dobrze, inne mogą okazać się nieco zaskakujące.