Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Wciąż popularne przekonanie tym, że kawa szkodzi zdrowiu serca, zostało zdementowane przez amerykańskich badaczy. Jest wręcz odwrotnie.
Prawidłowo zaparzony napar herbaciany zachwyca swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkową barwą. Taki efekt osiągniemy jednak tylko wtedy, kiedy liście herbaty będą świeże, wysokiej jakości i co najważniejsze – wcześniej prawidłowo przechowywane. Istotne jest również, by przestrzegać zasad ich prawidłowego parzenia, czyli zachować odpowiednie proporcje, użyć właściwych naczyń i wody, a także trzymać się określonej receptury.
Każdy z nas lubi jak jego życie „nabiera smaku”. Staje się wtedy bardziej kolorowe i wyraziste. Tak samo jest z herbatą - wielu herbacianych smakoszy lubi nadać jej zupełnie nowego charakteru poprzez pyszne dodatki, które potrafią odmieniać smak i aromat naparu. Co więcej, herbata wzbogacona o dodatkowe składniki, najczęściej posiada jeszcze więcej właściwości odżywczych.
Nie żałuj sobie herbaty, pomoże ci zachować zdrowe zęby. Okazuje się, że ten popularny napój wzbogaca zęby we fluor.
Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmocnieniem także w sezonie jesiennych przeziębień, warto sprawdzić jakie gatunki wyróżniają się podnoszącym odporność działaniem i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.
Zielona herbata to świetny, orzeźwiający napój, który zmniejsza nadciśnienie, spowalania starzenie się i pomaga poprawić humor. A to nie wszystko - może stanowić też ochronę przed rakiem piersi.
Parzymy ich kilka dziennie, a potem zwykle wyrzucamy, tymczasem torebki herbaty mogą się jeszcze przydać do wielu różnych celów. Oto lista mozliwych zastosowań herbaty poza raczeniem się jej smakiem...
Wiele dotychczasowych badań potwierdziło, że regularne picie kawy pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych. Jeśli jednak pije się zbyt dużo, może uzyskać odwrotne efekty.
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie pomaga zapobiec zaburzeniom erekcji (erectile dysfunction, ED)
Grecy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych tarczycy.
"Dopóki ciebie, ciebie nam pić, dopóty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko, herbatko" - śpiewali "Starsi Panowie" i wszystko wskazuje na to, że mieli absolutną rację. Herbata ma mieć zbawienny wpływ na zdrowie i to nie tylko starszych panów czy pań, ale wszystkich. Podczas gdy my, pod wpływem zmiany mód, pijemy jej co raz mniej, zachodnie społeczeństwa traktują ją jako lekarstwo o bardzo szerokim zakresie działania.
Odwodnienie kojarzy się przede wszystkim z upałami, podczas których organizm łatwo traci wodę. Jednak także i zimą jesteśmy narażeni na odwodnienie.
Goździki to stara i popularna przyprawa, która kojarzy nam się głównie z aromatem świąt Bożego Narodzenia. Dzięki nim zima może być bardzo przyjemna. Grzane piwo czy wino „ocieplone” goździkami, smakowite korzenne ciasteczka czy rozgrzewający masaż lub gorąca wieczorna kąpiel mogą naprawdę zdziałać cuda.
Cukier z brzozy, lukrecja, olej kokosowy… Sprawdź, co jeszcze może być zdrowe dla zębów. Poznaj stomatologiczne super-foody i nadzieje naukowców. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi codziennego szczotkowania zębów.