Każdemu zdarza się odczuwać znużenie i zniechęcenie. Jeśli takie samopoczucie nie ma u podstaw poważniejszych dolegliwości, a po prostu dokucza od czasu do czasu, istnieją proste sposoby na walkę z nim. Poniżej kilka z nich. Uczeni gwarantują, że podniosą chęć do działania.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
Herbata jest powszechnie doceniana. W niektórych społeczeństwach jej picie to prawdziwy rytuał. W naszym kraju także chętnie się po nią sięga. I słusznie - nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale i przyczynia się do poprawy samopoczucia.
Ukochanego pupila często traktuje się jak członka rodziny, łącznie z serwowaniem mu podobnej diety. Tymczasem niektóre produkty, nierzadko podawane psom bezwiednie, bardzo im szkodzą.
Wysoki poziom cholesterolu ma istotny wpływ na rozwój chorób układu krążenia, które stanowią główną przyczynę zgonów w naszym kraju. Na szczęście nie pozostajemy bezradni - odpowiedni styl życia daje szanse na zmniejszenie ilości cholesterolu i uchronienie się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Dotychczas słodkie napoje w wersji light głównie były uważane za niebezpieczne dla zdrowia ze względu na zawartość aspartamu, związku uważanego przez wiele osób za sprzyjający rozlicznym chorobom. Według ostatnich badań przeprowadzonych w USA, napoje te mogą być również zagrożeniem dla naszego zdrowia psychicznego, ponieważ ich regularne spożywanie znacznie ma zwiększać ryzyko depresji.
Wskaźniki cukrzycy typu 2 są niższe w krajach, w których czarna herbata jest popularnym napojem.
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Zielona herbata może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć, jak wybrać najlepszy gatunek oraz w jaki sposób parzyć i pić napój, aby w pełni korzystać z licznych zalet.
Kawa i herbata w różnych odmianach to dwa niezwykle popularne i lubiane napoje świata. Może są elementem naszej kultury, może uzależniają, a może po prostu cieszy nas ich smak, a po co rezygnować z czegoś, co daje tak wiele przyjemności? Jednocześnie od lat toczy się dyskusja, co jest lepsze kawa czy herbata? Który z tych napojów jest zatem zdrowszy? Który skuteczniej poprawia samopoczucie? Który lepiej pobudza do życia?
Święta wielkanocne już za chwilę i jak co roku pojawia się dylemat - co zrobić, żeby jedząc wszystkie przysmaki nie przybrać zbytnio na wadze. Jednak świąteczna dieta stanowi także zagrożenie dla zębów. Na szczęście - zdaniem stomatologów - nie wszystkie potrawy ze świątecznego stołu są destrukcyjne dla naszego uzębienia.
Herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie. Przebogata tradycja jej parzenia przywędrowała do nas wraz z różnymi jej gatunkami. Warto wiedzieć, jak je przyrządzać, by wydobyć z herbaty to, co najważniejsze – głębię smaku i aromatu, ale też moc właściwości prozdrowotnych, które kryją się w tym wyjątkowo popularnym w naszym kraju napoju.
Choć trudno o wspólny mianownik dla tak wielu kultur, jednym z nich może być zwyczaj picia herbaty. Przedstawiamy więc krótki przewodnik ze wskazówkami dotyczącymi preferencji poszczególnych narodów w odniesieniu do herbaty. Jak wiadomo - co kraj to obyczaj.