Kawa może pomóc ludziom mającym kłopoty sercowo-naczyniowe. Lecznicze efekty może dać wersja napoju z kofeiną.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Napar ten nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera również wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają zarówno na naszą witalność, zdrowie, jak i urodę.
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
Smakosze zielonej herbaty mają wiele powodów do radości. Ich przysmak jest sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami, pomaga również wrócić do formy. Przedstawiamy powody, dla których warto wcielić go do codziennej diety.
Wiosna to najlepszy okres na uzupełnienie niedoborów witamin, które mogły pojawić się w naszym organizmie podczas srogiej zimy. Ta pora roku to także świetny moment na wprowadzenie zdrowych zmian do diety i przygotowanie swojej sylwetki do lata. Nawet jeżeli nie mamy problemów z nadwagą, to warto zadbać o swój organizm i… regularnie pić zieloną herbatę.
„Five o’ clock”, czyli godzina 17.00, to według Brytyjczyków najlepszy moment na chwilę przerwy z lekką przekąską i filiżanką herbaty. Wiecie skąd się wzięła tradycja spożywania takiego podwieczorku?
Picie gorącej hrebaty sprzyja rozwojowi raka przełyku, przy czym dotyczy to tych, którzy palą papierosy lub codziennie sięgają po jakiś napój wyskokowy.
Delikatny, cierpki, słodkawy, łagodny, orzeźwiający, o smaku i aromacie owoców, przypraw czy wyselekcjonowanych ziół - napój, obok którego większość z nas nie przejdzie obojętnie. Smakosze herbaty doskonale znają historię i miejsce powstania danego gatunku, a także dokładny skład mieszanek i ich cechy charakterystyczne. Ponadto potrafią rozpoznać smak swojego ulubionego naparu bez patrzenia na opakowanie.
Kiedy temperatura na zewnątrz zaczyna spadać do zera, nasz organizm bardziej niż zwykle narażony jest na różne infekcje. Chcąc go wesprzeć należy w odpowiedni sposób rozgrzewać się od środka. Rozgrzewające herbaty, które możemy zabrać ze sobą w termosie, doskonale sprawdzą się podczas dłuższych, jesiennych spacerów lub zimowych wypadów na narty.
Ludzie, którzy codziennie pijają herbatę, mają niższe ryzyko jaskry. Naukowcy nie mają pewności co do przyczyn takiego efektu ochronnego. Być może odpowiedzialne są za to znajdujące się w herbacie związki przeciwutleniające, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.
Obok dzielenia się opłatkiem i składania bliskim życzeń, spożywanie potraw wigilijnych to najważniejszy bożonarodzeniowy zwyczaj. W każdym regionie lista dań jest mniej więcej stała. Tradycja w niewielkim stopniu mówi jednak o tym, czym je popijać. Z powodzeniem można sięgnąć po herbatę i kawę.
Kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, a temperatury niższe, nic tak nie poprawia samopoczucia jak rozgrzewająca herbata. Warto, aby dodatkowo dbała o nasze zdrowie, wspomagając odporność. Poznajcie więc kilka przepisów korzystnie działających na organizm.
Odprężające kąpiele, nawilżające maseczki na twarz czy kompresy na oczy – sposobów na kosmetyczne wykorzystanie zielonej herbaty jest wiele. Warto wiedzieć, że ten napój nie tylko dobrze smakuje, ale także zbawiennie wpływa na urodę.
Jesienią często kupujemy dostępne bez recepty preparaty, mające poprawiać naszą odporność lub pomagać w walce z przeziębieniem. Jak wynika z nowych doniesień, dopóki nie jesteśmy poważnie chorzy, zamiast środków farmakologicznych, idealnie jest sięgać po kawę, herbatę czy gorącą czekoladę.
Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej pitym napojem na świecie. Jeśli wybierzemy liście o dobrej jakości, możemy w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie oferuje nam ten napój. Jakie więc dobroczynne właściwości ma czarna herbata?