Codzienne jedzenie jabłek pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Niektórzy pacjenci przyjmujący leki obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie krwi sądzą, że farmaceutyki są dostatecznie skuteczne i oni sami nie muszą już prowadzić zdrowego stylu życia. Tymczasem zażywanie medykamentów nie zwalnia z dbania o siebie, mówią eksperci.
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.
Badacze Uniwersytetu Medycznego w Shilong w Chinach sprawdzili, jak kwercetyna, która naturalnie znajduje się w wielu warzywach i owocach, wpływa na zdrowie i odkryli się, że może obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Nadmiar alkoholu i niewłaściwa dieta są poważnym zagrożeniem dla wątroby. Okres świąteczno-noworoczny jest więc szczególnie trudny dla zdrowia tego organu.
Bakterie w mocnym piwie mogą pomóc w zmniejszeniu nadmiaru kilogramów, mówią uczeni z Uniwersytetu w Amsterdamie.
W ostatnich latach ze środowiska medycznego pojawiły się głosy, że statyny, leki powszechnie stosowane na obniżenie tzw. „złego choletserolu", mogą zaburzać pamięć. Nowe badania pokazują, że farmaceutyki nie osłabiają zdolności poznawczych.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Już niewielkie modyfikacje poziomu ciśnienia krwi i cholesterolu dają ogromne efekty prozdrowotn. Mogą one istotnie obniżyć ryzyko chorób serca i udarów.
Zażywanie leków przeciwzapalnych, takich jak paracetamol, statyny i antybiotyki, może osłabić objawy depresji.
Im więcej produktów boagtych w tłuszcze trans jesz, tym wyższe dotyczy cię ryzyko rozwoju demencji.