Bakterie w mocnym piwie mogą pomóc w zmniejszeniu nadmiaru kilogramów, mówią uczeni z Uniwersytetu w Amsterdamie.
W ostatnich latach ze środowiska medycznego pojawiły się głosy, że statyny, leki powszechnie stosowane na obniżenie tzw. „złego choletserolu", mogą zaburzać pamięć. Nowe badania pokazują, że farmaceutyki nie osłabiają zdolności poznawczych.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Już niewielkie modyfikacje poziomu ciśnienia krwi i cholesterolu dają ogromne efekty prozdrowotn. Mogą one istotnie obniżyć ryzyko chorób serca i udarów.
Zażywanie leków przeciwzapalnych, takich jak paracetamol, statyny i antybiotyki, może osłabić objawy depresji.
Im więcej produktów boagtych w tłuszcze trans jesz, tym wyższe dotyczy cię ryzyko rozwoju demencji.
W nowym badaniu sprawdzono, jaki wpływ ma na stan zdrowia niemożność pogodzenia obowiązków zawodowych i domowych. Okazuje się, że skutkuje to stresem, a później zagrożeniem dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Zawał może objawiać się na różne sposoby i kiedy symptomy występują stopniowo, pacjenci często zwlekają ze zwróceniem się o pomoc medyczną, co zwiększa ryzyko śmierci.
Według chińskich badaczy niewielkie ilości alkoholu mogą obniżyć poziom insuliny i zmniejszyć oporność insulinową.
Dieta niskotłuszczowa może być wielorako korzystna dla zdrowia kobiet. Takie odżywianie się oznacza niższe ryzyko śmierci z powodu raka piersi, rzadsze zmagania z chorobą wieńcową i spowolnienie rozwoju cukrzycy.
Jakkolwiek geny mają wpływ na ryzyko różnych chorób, a starzenie się dodatkowo zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju dolegliwości, styl życia pełni istotną rolę w poziomie zagrożenia chorobami. Dotyczy to też kłopotów sercowo-naczyniowych.
Wystarczy jeść orzechy dwa razy w tygodniu, by o kilkanaście procent zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Również bakterie żyjące w naszym organizmie mogą przyczynić się do wystąpienia zawału serca. Niektóre mikroorganizmy mogą mieć udział uczestniczyć w destabilizacji tzw. blaszek wieńcowych, co wywołuje proces prowadzący do zawału serca.
Kieliszek wina wspomaga pracę jelit dzięki zwiększeniu ilości pożytecznych bakterii.
Kapsułka z insuliną zamiast zastrzyków – łatwiejszy sposób leczenia dla diabetyków