Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Siedem zdrowych nawyków i czynników związanych ze stylem życia może odgrywać istotną rolę w obniżaniu prawdopodobieństwa demencji u osób z najwyższym ryzykiem genetycznym tej choroby, zapewniają eksperci.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Jak pokazały badania, ćwiczenia pomagają chronić komórki mózgowe. Pokazano mechanizmy odpowiadające w ten związek - aktywność fizyczna wspiera utrzymywanie odpowiedniego poziomu insuliny i wskaźnika masy ciała, a to może pomóc chronić objętość mózgu i zapobiegać demencji.
Jeśli w wieku trzydziestu kilku lat ignorujesz poziom cholesterolu i glukozy, możesz mieć wyższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w późniejszym życiu.
Ryzyko zawału serca wzrasta nawet 8,5 razy w ciągu dwóch godzin po wybuchu gniewu.
Ćwiczenia oporowe są lepsze od aerobiku, jeśli chodzi o poprawę snu, który z kolei ma istotne znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Pomiar kilkudziesięciu rodzajów tłuszczów we krwi pomaga cenić ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia w przyszłości.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy zmagają się z lękami i niepokojem oraz często się zamartwiają, mogą być narażeni na wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca, udar i cukrzycę typu 2 wraz z wiekiem.
Utrata dwóch lub więcej zębów w średnim wieku wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Warto o siebie dbać, to chroni nie tylko nasze samopoczucie psychiczne, ale i fizyczne.
Substancja znajdująca się w skórkach owoców cytrusowych może obniżać poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i nie wywołuje skutków ubocznych.
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego, powszechnego leku na przeziębienie i ból, wiąże się z o 26 proc. zwiększonym ryzykiem niewydolności serca u osób z co najmniej jednym czynnikiem sprzyjającym tej dolegliwości.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie