Diety bogate w polifenole mają związek z wolniejszym wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego.
Osiem kluczowych składników odżywczych - witaminy z grupy B - może mieć istotny wpływ na demencję, choroby sercowo-naczyniowe i inne problemy zdrowotne. Badania wskazują, że witaminy te odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, zdrowiu serca, regeneracji po operacjach bariatrycznych, zapobieganiu wadom cewy nerwowej, a nawet w ryzyku rozwoju nowotworów.
Badania kliniczne na ludziach pokazują, że czarnuszka wykazuje działanie przeciw otyłości i chroniące serce.
Obwód szyi sygnalizuje ryzyko chorób serca i metabolicznych. Nawet prawidłowe BMI nie eliminuje tych zagrożeń.
Obniżenie poziomu cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) przynosi znaczące korzyści w leczeniu oraz zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. LDL, często nazywany „złym" cholesterolem, w podwyższonych stężeniach może zatykać tętnice i istotnie zwiększać ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Według ekspertów, warto obniżać LDL najsilniejszymi dawkami statyn.
Umiarkowana lub intensywna aktywność fizyczna może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju niewydolności serca.
Najnowsze badanie kliniczne wykazało, że doustny agonista receptora GLP-1 - orforglipron - prowadzi do znaczącej utraty masy ciała u osób z otyłością, które nie chorują na cukrzycę typu 2. To przełomowe odkrycie, ponieważ większość leków z tej grupy dostępna jest wyłącznie w formie iniekcji, co ogranicza dostęp i zwiększa koszty terapii. Doustna forma może zatem znacząco poszerzyć możliwości leczenia otyłości.
Tai chi okazało się równie skuteczne jak tradycyjne ćwiczenia w zmniejszaniu obwodu talii u osób po 50-tym roku życia z otyłością w środkowej części ciała.
Infekcja Covid-19 może przyspieszać starzenie się naczyń krwionośnych nawet o pięć lat. Efekt ten jest szczególnie widoczny u kobiet i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar.
Przez niemal 60 lat pomiar poziomu cholesterolu we krwi był najlepszym sposobem identyfikacji osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W nowym badaniu, prowadzonym przez Chalmers University of Technology w Szwecji oraz Uniwersytet Harvarda w USA, naukowcy wykazali, że połączenie dwóch markerów lipoprotein, mierzonych w prostym badaniu krwi, może dawać dokładniejsze informacje o indywidualnym ryzyku chorób serca niż obecnie stosowany pomiar cholesterolu, co może przyczynić się do ratowania życia.
Od jajek w koszulkach po jajecznicę - takie śniadania serwuje sobie wielu ludzi na całym świecie, a nowe badania z University of South Australia potwierdzają, że tego typu dania nie podnoszą poziomu cholesterolu.
Pacjenci z przewlekłą białaczką limfocytową (chronic lymphocytic leukemia, CLL) lub chłoniakiem z małych limfocytów (small lymphocytic lymphoma, SLL), którzy przyjmowali leki obniżające poziom cholesterolu - statyny - na początku leczenia nowotworu, mieli o 61 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu nowotworu w porównaniu do podobnych pacjentów, którzy nie zażywali tych leków.
Przyjmowanie statyn to skuteczny, bezpieczny i niedrogi sposób na obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych.
Jedno piwo dziennie może pomóc zapobiegać zawałom serca - tak wynika z wstępnych badań klinicznych izraelskich naukowców.
Osoby jedzące różnorodne pokarmy bogate we flawonoidy - takie jak herbata, jagody, ciemna czekolada czy jabłka - mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń zdrowotnych i mają potencjał, by żyć dłużej.