Niektóre składniki tzw. „dobrego" cholesterolu - lipoprotein o dużej gęstości (HDL) - mogą mieć związek ze zwiększoną częstością występowania chorób układu krążenia.
U osób w średnim wieku czynniki ryzyka, takie jak nadmierne ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i cholesterol, które nie są dobrze kontrolowane, w połączeniu z nieprzestrzeganiem pewnych zdrowych nawyków, w tym ćwiczeń, diety i odpowiedniego odpoczynku, są powiązane z wyższym ryzykiem udaru, demencji lub depresji w późniejszym życiu.
Być może słyszałeś/aś, że sen jest czymś w rodzaju magicznej pigułki dla ciała. Przy odpowiedniej ilości, czasie i jakości nocny odpoczynek może zdziałać cuda: wzmocnić układ odpornościowy, poprawić poziom cukru we krwi, a nawet zmniejszyć ryzyko zawałów serca i udarów. Teraz sprawdzono, jakie sen ma oddziaływanie na organizm kobiet i mężczyzn, szczególnie jeśli chodzi o prace serca.
Odkryto, że regulacja poziomu cholesterolu może poprawić leczenie raka i wielu innych chorób. Może być kluczowa w zwiększeniu skuteczności istniejących metod leczenia.
Wykazano, że w przypadku kobiet wyższe poziomy HDL-C, czyli „dobrego cholesterolu", korelują ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera.
Utrzymywanie się przez sześć lub więcej lat wysokiego wskaźnika BRI (Body Roundness Index), który mierzy kształt ciała i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u osób powyżej 45. roku życia.
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Osoby mieszkające w dzielnicach, w których liczba drzew i krzewów była ponad dwukrotnie większa niż gdzie indziej, wykazywały niższe poziomy markera stanu zapalnego we krwi niż osoby mieszkające poza obszarami obsadzonymi roślinami. Ogólny stan zapalny jest ważnym wskaźnikiem ryzyka chorób serca i innych chorób przewlekłych.
Naturalnie występujące przeciwutleniacze w orzechach pekan mogą przyczynić się do zdrowia serca i zapobiegania chorobom układu krążenia.
Spośród różnych nasion i orzechów nasiona słonecznika i pistacje najefektywniej obniżają cholesterol.
Osoby, które gotują z dodatkiem oleju sezamowego i olejów z otrąb ryżowych, mogą liczyć na znaczny spadek ciśnienia krwi i poprawę poziomu cholesterolu.
Banany i awokado - produkty bogate w potas - mogą pomóc chronić przed patogennym zwapnieniem naczyń, znanym również jako stwardnienie tętnic.
Przedstawiono klarowne dowody na korzyści ze stosowania statyn u pacjentów w podeszłym wieku. Stała terapia statynami skutkuje znacznym względnym zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular diseases, CVD) o 21 proc. u osób w wieku 75-84 lat i 35 proc. u osób w wieku powyżej 85 lat; i to bez większych obaw dotyczących bezpieczeństwa.
U osób przyjmujących kilka popularnych leków odnotowano niższe ryzyko udaru krwotocznego z powodu pękniętego tętniaka mózgu może być zmniejszone.
Na Osaka Metropolitan University wykorzystano obiektywny i prosty wskaźnik odżywienia zwany Indeksem Ryzyka Żywienia (Nutrition Risk Index, NRI), aby ocenić związek pomiędzy sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów w schyłkowym stadium choroby nerek. Jak się okazało, niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, czyli znacznego zmniejszenia siły mięśni.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie