Od jajek w koszulkach po jajecznicę - takie śniadania serwuje sobie wielu ludzi na całym świecie, a nowe badania z University of South Australia potwierdzają, że tego typu dania nie podnoszą poziomu cholesterolu.
Pacjenci z przewlekłą białaczką limfocytową (chronic lymphocytic leukemia, CLL) lub chłoniakiem z małych limfocytów (small lymphocytic lymphoma, SLL), którzy przyjmowali leki obniżające poziom cholesterolu - statyny - na początku leczenia nowotworu, mieli o 61 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu nowotworu w porównaniu do podobnych pacjentów, którzy nie zażywali tych leków.
Przyjmowanie statyn to skuteczny, bezpieczny i niedrogi sposób na obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych.
Jedno piwo dziennie może pomóc zapobiegać zawałom serca - tak wynika z wstępnych badań klinicznych izraelskich naukowców.
Osoby jedzące różnorodne pokarmy bogate we flawonoidy - takie jak herbata, jagody, ciemna czekolada czy jabłka - mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń zdrowotnych i mają potencjał, by żyć dłużej.
Większy obwodu talii, nadciśnienie tętnicze oraz inne czynniki ryzyka składające się na zespół metaboliczny wiążą się ze zwiększonym ryzykiem otępienia o wczesnym początku (diagnozowanego przed 65. rokiem życia).
Osoby z nadciśnieniem tętniczym mogą znacznie zmniejszyć - a nawet całkowicie wyeliminować - podwyższone ryzyko przedwczesnej śmierci, jeśli jednocześnie kontrolują kilka kluczowych czynników ryzyka zdrowotnego.
Udar mózgu lub przemijający atak niedokrwienny (transient ischemic attack, TIA), nazywany czasem „mini-udarem", zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnego udaru w przyszłości. Zidentyfikowanie przyczyny udaru lub TIA może prowadzić do zastosowania konkretnych strategii zapobiegawczych, które zmniejszają ryzyko kolejnych takich zdarzeń - wynika z uaktualnionych wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Rozpoczęty w 2016 roku projekt CIAO miał na celu zidentyfikowanie biologicznych, psychologicznych i społecznych czynników, które wspierają zdrowe starzenie się i wyjątkową długowieczność. Badania prowadzone są w regionie Cilento w południowych Włoszech - miejscu zamieszkania około 300 osób w wieku powyżej 100 lat, cieszących się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną.
Pacjenci, którzy otrzymują dodatkowy lek wkrótce po zawale serca, mają znacznie lepsze rokowania niż ci, którzy otrzymują go później lub wcale.
Australijscy naukowcy dokonali nowej klasyfikacji błonnika pokarmowego - wykraczającej poza dotychczasowy podział na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - aby lepiej wspierać decyzje żywieniowe oraz opracowywanie produktów zdrowotnych.
Technologia mobilna, np. smartwatch, może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 w przestrzeganiu programów ćwiczeń, które pomagają im kontrolować chorobę.
W badaniu z udziałem kilkudziesięciu par bliźniąt, ustalono, że dieta wegańska poprawia zdrowie serca już w ciągu ośmiu tygodni.
Od 2011 roku w całej Europie obserwuje się spowolnienie wzrostu średniej długości życia, mówią uczeni z Uniwersytetu Anglii Wschodniej.
Dlaczego u niektórych ludzie pijących alkohol codziennie rozwija się zaawansowana choroba wątroby, podczas gdy u innych nie? Odpowiedź może leżeć w trzech powszechnych schorzeniach. Jak ustalono, osoby pijące większe ilości alkoholu, które jednocześnie chorują na cukrzycę, mają nadciśnienie lub duży obwód talii, są nawet 2,4 razy bardziej narażone na rozwój zaawansowanej choroby wątroby.