Porady - pytania i odpowiedzi

2014-06-29 10:53 autor: andrzejzodiak

4 931 odsłon

termocooker porady i opinie użytkowników

witam od jakiegoś czasu jestem posiadaczem szwajcarskiego urządzenia thermocooker. Urządzenie odziedziczyliśmy po dziadku, który wszystkie cuda kupował na prezentacjach.

Urządzenie spodobało się nam na tyle, że je użytkujemy. Niemniej jednak brakuje nam ciekawych przepisów.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-06-29 20:44 autor odpowiedzi: angru46

    Aby poszerzyc swoje hobby kulinarne wykorzystujac Thermocooker polecam strone/moje Gotowanie.pl/

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-07-03 03:26 autor odpowiedzi: smiling

    w tym urzadzeniu robimy między innymi wszelkiego typu rolady  a przepisy stosujem takie jak są w ksiązce kucharskiej i to wszystko

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-07-06 15:33 autor odpowiedzi: jajJoanna

    Faktycznie poza ksiązką ( z której ja korzystam cały czas ) pomysłów szukam też na innych forach. Polecam na kafeteria.pl . Ojjj jakie ludzie potrafią cuda wymyślać :-)

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-07-06 18:30 autor odpowiedzi: PazernyZyd

    KARKÓWKA Z CZOSNKIEM

    1,5kg. karkówki wieprzowej ponacinać co 2cm. i w otwory powkładać plasterki czosnku, ok. 5-8 ząbków. Posmarować marynatą. Może być gotowa lub wasza ulubiona. Zawinąć szczelnie w folie aluminiową i włożyć do lodówki na noc. Rozgrzać urządzenie do 175 st. C czyli pozycja 3,5 i włożyć mięso zawinięte w folie aluminiową. Piec ok. 60 minut. Pokroić i podawać z kartoflami lub kluskami i sosem do pieczeni.
    Smacznego :)

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-07-07 22:08 autor odpowiedzi: jajJoanna

    PazernyZyd rewelacyjny przepis. Pachniało w całym domu. Ja do tej pory na karkówkę przetestowałam ten przepis :

    KARKÓWKA PO TAJSKU W TRZECH SMAKACH
    SKŁADNIKI:
    • 6 kotletów z karkówki wieprzowej
    • olej
    • sok z jednej dużej cytryny
    • 3 łyżki ketchupu
    • papryczka chili
    • tymianek, estragon, bazylia
    • łyżeczka pieprzu ziołowego
    • kilka ziaren pieprzu kolorowego grubo zmielonego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/3 szklanki półwytrawnego białego wina
    • 1 łyżeczka curry
    SPRZĘT: bezpośrednio na płytach grzewczych
    TEMPERATURA: 250◦C (poz.5)
    CZAS: 2 min.
    PRZYGOTOWANIE:
    Marynata I: papryczkę chili oczyścić z pestek, drobniutko posiekać.
    Wymieszać z ketchupem, 3 łyżkami oleju, sokiem z cytryny, posmarować dwa
    kotlety.
    Marynata II: połączyć trzy łyżki oleju z posiekanymi ziołami. Posmarować
    kolejne dwa kotlety
    Marynata III: pieprz ziołowy i grubo zmielony pieprz kolorowy wymieszać z
    curry i z zmiażdżonym czosnkiem oraz z winem, posmarować dwa kotlety.
    Zamarynowane kotlety odłożyć osobno na kilka godzin w chłodne miejsce.
    Rozgrzać urządzenie do 250◦C (poz.5). Płyty grzewcze posmarować olejem.
    Piec około 2 min.


    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-07-08 17:12 autor odpowiedzi: andrzejzodiak

    polecam kotleciki

    • 500 g mięsa mielonego dobrej jakości (wołowe lub mieszane)
    • 1 posiekana cebula
    • 2 ugotowane ziemniaki
    • 1 jajko
    • 4 łyżki drobno pokrojonych konserwowych buraków
    • 2 łyżki drobno pokrojonych ogórków konserwowych
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 łyżeczka soli
    • biały pieprz (lub czarny)

    Ugotować ziemniaki i rozgnieść je. Pokroić drobno ogórki i buraki.

    Dodać mięso i wszystkie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem.
    Wymieszać farsz bardzo dokładnie i uformować 8 sporych, okrągłych kotletów.
     Usmażyć na maśle po kilka minut z obu stron na thermocooker rozgrzanym do temp. 200°C.
    Podać  z puree ziemniaczanym i jajka sadzone (po jednym na kotleta), chrzan, ogórki konserwowe, buraki itp.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-07-09 23:22 autor odpowiedzi: jajJoanna

    Jutro na pewno zrobię te kotlety mielone. Brzmi zachęcająco. Bardzo dobre są też zeberka z termokukera. Ja robię według tego przepisu

    DUSZONE ŻEBERKA PO CHŁOPSKU
    SKŁADNIKI:
    • żeberka wieprzowe
    • cebula
    • czosnek
    • przyprawa do mięsa
    • szklanka bulionu
    • margaryna lub olej
    SPRZĘT: brytfanna
    TEMPERATURA: 250°C (poz. 5) - 200°C (poz. 4)
    CZAS: ok. 34 minut
    PRZYGOTOWANIE:
    Żeberka nasmarować przyprawami i odstawić na 30 minut.
    Rozgrzać urządzenie z brytfanną 200°C (poz. 5)
    Roztopić tłuszcz i włożyć żeberka razem z czosnkiem. Smażyć około 4 minut,
    następnie zmniejszyć temperaturę 200°C (poz. 4). Dodać pokrojoną cebulę. Po
    upływie 4 minut dodać szklankę bulionu. Dusić około 30 minut.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Akcesoria i gadżety kuchenne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania