Porady - pytania i odpowiedzi

2014-02-09 20:13 autor: Eska1954

3 728 odsłon

Gotowanie na parze

Noszę się z zamiarem zakupu parowaru.Proszę o sprawdzone rady od posiadaczy,na co zwracać uwagę.Mile widziane będą też przepisy na dania z tego ustrojstwa,ale nie te z netu,tylko Wasze,sprawdzone.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-02-12 14:34 autor odpowiedzi: angru46

    Ponieważ wyskoczył mi niespodziewanie cukierek kupiłem żonie  garnek do gotowania na parze.zapłaciłem 60 zł a nie jak ci handlarze chca po 1800zł za samowar a spełnia te same wymogi I tak na parze biore sobie pstrąga czy mieso,przyprawie, pocwiartkuje do tego ziemniaki umyte w mundurkach warzywa i po 20-30 minutach gotowe Smacznego!

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 19:06 autor odpowiedzi: LECHO

    mój sprawdzony przepis na gotowanie na parze:

    pomidorowe pulpeciki rybne:

    Składniki
    • 500 g filetów ryby np. tilapii
    • 1 jajko
    • 1 mały koncentrat pomidorowy
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • ew. 1 łyżeczka suszonej cebulki
    • 1 łyżeczka bazylii
    • odrobina soli i pieprzu
    • ew. łyżka kaparów
    • 1 łyżka otrąb pszennych

    Rybę mielę w maszynce. Ewentualnie drobno kroję. Dodaję jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i otręby. Mieszam.Formuję niewielkie kulki.

    Układam je w naczyniu do parowania i ustawiam na 15-20 minut gotowania na parze. Zamiast parowaru można wykorzystać durszlak zawieszony nad garnkiem z gotującą wodą.

    Smacznego.

    KarolI skomentował/a odpowiedź 2014-02-12 19:45

    stylowi.pl

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 19:28 autor odpowiedzi: angru46

    Ja do tego co Lecho podał dodaje  płatki owsiane i robie pulpeciki ,tylko co podajesz  z druszlakiem to strata  czasu , energi i własnosci smakowych,a pod przykryciem na parze zostaje ,to wszystko kosztuje  W dzisiejszych czasach trzeba z ołówkiem w ręku.Pozdrawiam

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-22 19:27 autor odpowiedzi: gajmar

    Mam i szybkowar i garnek (z dwoma wkładkami) do gotowania na parze - taki, niezbyt drogi z marketu. Garnek stosuję codziennie do gotowania ziemniaków i wszystkich warzyw, od czasu do czasu ryby. Jest niezastąpiony. Gotuję w nim bez soli, niektóre warzywa potem doprawiam jakimś sosem. Z szybkowaru korzystam rzadziej (do zup). Brakuje mi mozliwosci zaglądania.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Akcesoria i gadżety kuchenne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania