Porady - pytania i odpowiedzi

2011-01-14 22:46 autor: BeataSz

11 054 odsłon

Najlepszy moździeż - jaki wybrać?

Chcę kupić moździeż i tutaj pojawia się problem w postaci liczby dostępnych rodzajów. Z tego co widziałam są moździeże mosiężne, ceramiczne, granitowe, drewniane, a nawet plastikowe. Czy ktoś wie, czym różnią się od siebie. Czy któreś z nich są lepsze od innych? Nie chcę kupować kliku, bo i tak będę go używać raczej rzadko. Co polecacie?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-01-16 21:06 autor odpowiedzi: Ewunia

    To zależy do czego chcesz używać. Ja mam kamienny z IKEI i sprawdza się doskonale. jeśli mogę też coś zasugerować do samodzielnego mielenia przypraw idealne są.... młynki do kawy albo takie małe przystawki do blenderów (Braun ma takie). Tylko taki młynek musi być już "dedykowany" przyprawom, raczej nie do używania do kawy (no i nie żarnowy tylko zwykły z ostrzami wirującymi).

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-23 12:46 autor odpowiedzi: Eska1954

    Kiedyś były tyklo mosiężne.Odradzam plastykowy.U mnie dobrze sie sprawdza granitowy.

    Oceń odpowiedź 1 14

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-17 08:10 autor odpowiedzi: anatol61

    Materiał z jakiego wykonany jest możdżierz,powinien być dostosowany do jego przeznaczenia. Moździerz do kruszenia substancji twardych jest naczyniem głębokim i stosunkowo wąskim, wykonanym z metalu (najczęściej brązu lub mosiądzu).Pistel (tłuczek) wykonany jest z tego samego metalu, co moździerz, ma długi uchwyt i dwie spłaszczone końcówki do tłuczenia. Moździerze do ucierania są naczyniami płaskimi, stosunkowo szerokimi zbliżonymi kształtem do półkoli. Służą one głównie do ucierania substancji mazistych, odciskania soku z roślin. Moździerze do ucierania i pistele wykonywane są głównie z kamienia, twardego drewna, a czasami także z ceramiki.

    Ocena odpowiedzi 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-25 19:14 autor odpowiedzi: vandi

    uważam ,że najlepszy jest możdzierz mosiężny starodawny dobrze uciera

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-10 21:28 autor odpowiedzi: smiling

    moździerze z porcelany szkła czy agatu  używa się waptekach  laboratoriach , w dobrych restauracjach używa się moździerzy do ucierania ziół ,przypraw w żeliwnych, marmurowych, porcelanowych a dla siebie do domu (przynajmniej ja mam taki) to mośiężny



    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Akcesoria i gadżety kuchenne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania