Resweratrol, związek znajdujący się między innymi w winie i czekoladzie, może pomóc w zapobieganiu osteoporozie.
Naukowcy twierdzą, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską cechują się niższym prawdopodobieństwem udaru niedokrwiennego.
Aktywność fizyczna powinna należeć do najpowszechniejszych zaleceń lekarzy. Regularne treningi zapobiegają wielu chorobom.
Liczba zgonów z powodu chorób wątroby wzrosła o 400 procent w ciągu ostatnich 40 lat, informuje brytyjska organizacja charytatywna.
Osoby w średnim wieku, które wypijają ponad dwa drinki dziennie, narażają się na udar bardziej niż gdyby miały nadciśnienie czy cukrzycę.
Jakkolwiek wiele badań wykazało już, że kwas acetylosalicylowy może pomóc uniknąć zawału serca czy udaru mózgu, zażywanie tego leku może również stworzyć poważne ryzyko dla zdrowia.
Zawarte w jagodach polifenole mają wpływ zarówno prewencyjny, jak i leczniczy.
Z nowych badań wynika, że ci, którzy czują się młodo i mają dużo energii, z wyższym prawdopodobieństwem doczekają sędziwego wieku, niż ci, którzy czują się staro.
Niezwykły związek pomiędzy umiejętnością utrzymania równowagi a ryzykiem tzw. cichego udaru oraz demencji odkryli uczeni z Uniwersytetu Kioto.
Styl życia może pomóc złagodzić problem migotania przedsionków.
Ludzie, którzy zaczynają chorować na cukrzycę typu 2 w średnim wieku, mogą być bardziej narażeni na problemy poznawcze w ciągu najbliższych dwóch dekad życia w porównaniu z osobami wolnymi od tej choroby.
Dobry nastrój pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W ostatnich latach cieszy się jeszcze większą sławą, a to dlatego, że kolejne badania dowodzą jej silnych pozytywnych wpływów na stan zdrowia. Wiadomo też, że ma daje dobre efekty dla pracy mózgu.
Zaburzenia erekcji same w sobie stanowią duży problem. Oznaczają jednak nie tylko kłopoty w sypialni. Stanowią też oznakę poważnych problemów z funkcjonowaniem naczyń.
Jak wynika z nowych badań, aspekty genetyczne nie stanowią głównych wskaźników długowieczności.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu