Imbir pochodzi z cieplejszych części Azji, takich jak Chiny, Japonia i Indie, ale uprawiany jest także Ameryce Południowej, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Stosuje się go zarówno w kulinariach, jak i celach medycznych.
Ciemna czekolada, choć kaloryczna, powinna zajmować ważne miejsce w naszym menu - ma wiele zalet i warto po nią sięgać. Jednym z efektów jedzenia tych słodkości jest zmniejszenie poziomu stresu.
Zioła to naturalne środki na wiele problemów zdrowotnych. Z całej bogatej zielarskiej palety można wybrać coś pomocnego na niemal każdą dolegliwość, zioła poprawią samopoczucie i ochronią przed różnymi kłopotami zdrowotnymi. Jedną z najbezpieczniejszych form ich przyjmowania jest herbata - tych pięć napojów to najpopularniejsze ziołowe środki.
Oto prosty sposób na osłabienie nadciśnienia - wystarczy dodawać do posiłków soczwicę i inne warzywa strączkowe.
Przed oznakami upływu czasu ratujemy się na różne sposoby, kupujemy kosmetyki powstrzymujące starzenie się czy poddajemy się zabiegom odmładzającym - wszystko to jednak daje ograniczone efekty, a najsilniejszy wpływ na nasz wygląd mają geny...
Zapach kwiatów daje nie tylko przyjemność naszemu zmysłowi powonienia, ale także może mieć efekty lecznicze. Okazuje się, że aromat róż i sam ich skład chemiczny odpowiedzialny za tę woń jest w stanie osłabić ból w chorobach stawów.
Czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby. Jest jednak jeden warunek - musi to być gorzka wersja produktu, taka z zawartością co najmniej 70 proc. kakao.
Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.
Nowotwory to druga na świecie przyczyna śmierci. Stąd informacje o chorobie są coraz powszchniejsze. Niestety, poza rzetelnymi wynikami badań, pojawia się dużo nieprawdziwych wiadomości o raku. Poniżej kilka najczęściej powtarzanych o nim mitów.
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
Lista korzyści dla zdrowia dzięki jedzeniu orzechów jest długa - teraz można do niej dopisać także pozytywny wpływ na florę jelitową.
Picie czterech filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci – twierdzą hiszpańscy uczeni.
Oto przyjemny sposób na długowieczność - picie kawy. Kawa zawiera duże ilości antyoksydantów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Coraz to nowe diety zyskują popularność i w gąszczu sposobów na zdrowe odżywianie łatwo się pogubić. Najlepiej jednak samodzielnie wybrać to, czego nasz organizm potrzebuje, mówią dietetycy.