Granaty mają silne działanie chroniące zdrowie i wykazują właściwości anti-aging. Jedz regularnie te owoce, a będziesz mógł liczyć na długowieczność i młody wygląd przez długi czas.
Dojrzałym ludziom (a nawet takim po trzydziestce) świąteczny czas kojarzy się często z (przywożonymi zwykle z Kuby) pomarańczami (nie, nie z colą...). W bożonarodzeniowy czas więc, choćby z sentymentu częsciej sięgamy po te owoce. I słusznie, choć powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, bo zapewniają wiele prozdrowotnych korzyści.
Jeśli chcesz schudnąć, siegnij po herbatę z hibiskusa, mówią uczeni. Napój jest szeroko polecany nie tylko ze względu na właściwości pomagające zmniejszyć masę ciała, ale i inne prozdrowotne korzyści.
Kurkumina, czyli składnik curry, może być bardzo przydatna w leczeniu poważnych stanów zapalnych, które leżą u podstaw większości chorób przewlekłych.
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
Parzymy ich kilka dziennie, a potem zwykle wyrzucamy, tymczasem torebki herbaty mogą się jeszcze przydać do wielu różnych celów. Oto lista mozliwych zastosowań herbaty poza raczeniem się jej smakiem...
Agothosma Betulina, czyli Buchu, to roślina, z której w Afryce Południowej robi się cenioną ze względu na walory zdrowotne herbatę. Napój zawiera ważne składniki odżywcze i ma właściwości odmładzające.
Obecnie są łatwo dostępne i stają się coraz popularniejsze w polskich domach - polubiliśmy oliwki i chętnie dodajemy do różnych dań. Jednak nie tylko za smak trzeba je cenić - dają wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto lista dziesięciu z nich.
Lato jest czasem, w którym szczególnie łatwo zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w warzywa i owoce. Nie powinno wśród nich zabraknąć arbuza.
Kolejne badania dowodzą, że warto pić kawę. Kilka filiżanek dziennie istotnie osłabia prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób serca.
Nowe badania po raz kolejny potwierdzają, że jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach może być dobre dla serca.
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Codzienne serwowanie sobie filiżanki kawy to prozdrowotny wybór, bo zawiera ona dużo przeciwutleniaczy, które pomagają zachować młodość i uchronić się przed wieloma chorobami. Okazuje się, że wpływ na jej właściwości m. in. sposób palenia.
Czosnek już na dobre zyskał miano naturalnego leku na wiele rozmaitych dolegliwości ze względu na swoje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Teraz do listy korzyści z jego jedzenia można dopisać ochronę przed Chorobą Parkinsona i Alzheimera.