Ubiegły sezon grzybowy był bardzo udany i jeśli część zasuszyliście lub zamarynowaliście, dodawajcie grzyby do przygotowywanych posiłków - pomagają obniżyć ryzyko raka, mówią eksperci z Penn State.
Różne olejki eteryczne, w tym te z tymianku, goździków, róży, eukaliptusa, kopru włoskiego i bergamotki - mogą hamować enzym, który ma udział w rozwoju stanów zapalnych.
Dieta bogata w owoce i warzywa może być dobrą obroną przed rakiem prostaty, mówią medycy z Case Western Reserve University.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, ogłosili uczeni z University of Cincinnati.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Lepsze zdrowie można sobie zapewnić częściej stosując zioła i przyprawy podczas gotowania. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale też są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i mogą dawać efekty przeciwnowotworowe.
Nie ma sensu wydawać fortuny na markowe kremy i czy poddawać się drogim zabiegom kosmetycznym, mówią badacze Uniwerystetu Wschodniej Anglii, składnik czarnego bzu może istotnie zahamować powstawanie zmarszczek i sprawić, że skóra będzie wyglądała młodo.
Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Ekstrakty z liści miłorzębu (Ginko biloba) mogą chronić komórki przed uszkodzeniem wynikającym z promieniowania. Dzięki temu będzie można zmniejszyć skutki uboczne u pacjentów poddawanych radioterapii.
Jedzenie jabłek, które są owocami bogatymi w substancje przeciwutleniające wydłużyło średnią długość życia badanych zwierząt o 10 proc.
Stosowanie preparatów z przeciwutleniaczem występującym w wielu warzywach i owocach zapobiegło uszkodzeniom skóry, które prowadzą do powstawania zmarszczek.
Sezon na jagody trwa (podobno nie brakuje ich w tym roku), na borówki niedługo się zacznie - a warto jeść te owoce, bo mają silne działania przeciwutleniające i pomagają zdrowo się starzeć.