Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Sezon grillowy w pełni. Jak się okazuje, dobrze jest używać czarnego pieprzu do przygotowywanych potraw, okazuje się, że zmniejsza on ilość związków rakotwórczych w grillowanym mięsie.
Żurawina zawiera parę przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mają zdolność przeciwdziałania szkodliwym skutkom bakterii Streptococcus mutans powodującym próchnicę zębów.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Osoby z wyższym poziomem przeciwutleniaczy we krwi mogą być mniej narażone na rozwój demencji.
Ekstrakty ze specjalnych przeciwutleniaczy z mięty zielonej i rozmarynu mogą poprawić zdolność uczenia się i pamięć.
Codzienne spożywanie żurawiny przez miesiąc poprawiło funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego u mężczyzn.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sałatkę, możesz rozważyć dodanie do niej grzybów. To dlatego, że większa ich ilość wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu, mówią eksperci z Penn State.
Orzechy włoskie w diecie zmieniają skład bakterii w jelitach i w ten sposób mogą wpływać na poprawę zdrowia.
W korze sosny zwyczajnej zidentyfikowano grupę związków przeciwzapalnych, które mogą zostać wykorzystane w suplementach diety lub lekach na zapalenie stawów i ból. Pomocne w walce z bólem związki prawdopodobnie można znaleźć również w innych gatunkach sosny, uważają eksperci.
Pomarańcze silnie kojarzą się w Polsce z Bożym Narodzeniem, zarówno jako owoce, które stanowią część deseru, jak i element świątecznych ozdób. Nie wyrzucaj ich skórek - mogą mieć wiele ciekawych zastosowań