Nie jest tajemnicą, że najlepsza gatunkowo jest kawa naturalna. Jest bardziej aromatyczna i ma intensywniejszy smak. Czy jednak ona również najlepiej "stawia nas na nogi" i czy jest dla nas zdrowa?
Kombucza jest nazywana "eliksirem życia". To poddana fermentacji herbata wytwarzana z tzw. grzybka herbacianego. Napój ten jest powszechnie stosowany w Azji, a także w Europie Wschodniej.
Picie kilku filiżanek kawy dziennie wydaje się zmniejszać ryzyko samobójstwa u mężczyzn i kobiet o około 50 procent, mówią amerykańscy naukowcy.
Jeśli masz trudności z zasypianiem i budzisz się wyczerpany każdego ranka, być może winna jest dieta. Określone produkty jedzone wieczorem mogą powodować, że zaśnięcie będzie prawdziwym wyzwaniem.
Osoby po pięćdziesiątce częściej mają problemy ze snem, ale lepiej sobie z nimi radzą niż osoby młodsze.
Daje się zauważyć, że siedzenie do późna wiąże się z częstszym sięganiem po przekąski - po prostu dłuższe pozostawanie aktywnym prowadzi do wzmożonego zapotrzebowania na jedzenie, twierdzą naukowcy z USA.
Wielu ludzi sięga po kawę lub zieloną herbatę w ciągu dnia, a ta prosta czynność może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru, wynika z badań japońskich naukowców.
Duże badanie, obejmujące prawie pół miliona osób starszych, wykazało wyraźną tendencję: wraz ze wzrostem picia kawy zmniejsza się ryzyko wcześniejszej śmierci.
Każdy z nas doświadcza czasem spadku formy w godzinach popołudniowych. Po kilku godzinach pracy czy wykonywania innych obowiązków nierzadko odczuwa się znużenie czy zmniejszenie poziomu wigoru. Nie musi to jednak wynikać z obiektywnego status quo - często sami jesteśmy odpowiedzialni za brak siły do działania.
Ilość kofeiny odpowiadająca tej zawartej w dwóch filiżankach kawy może przyczynić się do nietrzymania moczu u mężczyzn.
Zimą skóra jest bardziej narażona na przesuszenie, sprzyja temu częstsze mycie rąk w obawie przed grypą , narażanie naskórka na otarcia z powodu licznych warstw ubrań, niedostateczny dopływ powietrza oraz suche powietrze w pomieszczeniach. Odpowiednia pielęgnacja i nawodnienie skóry może jednak zapobiec jej pierzchnięciu i pękaniu.
Kofeina daje określone profity większości miłośników kawy, a nowe badanie pokazuje także, że małe dawki substancji zwiększają szybkość i dokładność w rozpoznawaniu słów z pozytywną konotacją.
Pijemy ją bo nam smakuje, bo pobudza do życia, bo przyzwyczailiśmy się do niej. Jaką rolę pełni obecnie kawa w naszym życiu i społeczeństwie? Jakie ma znaczenie i dlaczego w wielu sytuacjach to właśnie ona gra pierwsze skrzypce?
Ludzie, którzy piją co najmniej trzy filiżanki kawy dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na jaskrę, ostrzegają naukowcy Harvard University.
Zwiększona ilość przypadków raka przełyku wynika m. in. z braku świadomości tego, co powoduje chorobę i jak można jej zapobiec, mówią eksperci.