Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.
Wbrew powszechnie panującym opiniom kawa i zawarta w niej kofeina nie są groźne dla zdrowia, o ile oczywiście pije się „małą czarną” z umiarem. Naukowcy obalili pokutujący w społeczeństwie mit, że kofeina uzależnia. Mało kto zresztą pamięta, że substancję tą zawiera nie tylko kawa – znajduje się ona również m.in. w herbacie.
Kawa może zapobiegać utracie pamięci u osób starszych – wynika z najnowszych badań. Odpowiedzialnym za to składnikiem jest jak się okazuje kofeina, która swym działaniem pobudza elektryczną aktywność w mózgu.
Jak donoszą źródła naukowe, picie kawy, szczególnie bezkofeinowej ma ogromny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, która jest dość szeroko rozpowszechnionym schorzeniem także wśród seniorów.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni