Kawa zmniejsza ryzyka zachorowania na raka skóry pomagając zniszczyć uszkodzone komórki, które mogłyby przekształcić się w guzy, wynika z badań przeprowadzonych w USA.
Natura dostarcza kłopotów, np. w postaci zmarszczek, ale i przynosi jednocześnie antidotum na „zniszczenia", trzeba tylko umieć wykorzystać oferowane przez nią możliwości. Istnieje cały zestaw sposobów opierania się negatywnym skutkom upływu czasu.
Jak wynika z tajwańskich badań, picie herbaty pomaga zapobiegać osteoporozie u kobiet w starszym wieku.
Kobiety, które spożywają duże ilości napojów z kofeiną, mogą mieć zwiększone ryzyko doświadczenia nietrzymania moczu, sugerują najnowsze badania.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.
Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
Guaranę od tysięcy lat stosowali mieszkańcy Ameryki Południowej jako lek na biegunkę, środek obniżający poczucie głodu oraz specyfik tonizujący. Zioło wykorzystywano w celu leczenia i łagodzenia objawów całej gamy dolegliwości, takich jak stres i napięcie nerwowe, kontrola masy ciała, bóle głowy i kac, a nawet bóle menstruacyjne.
Nowe badanie dostarczyło dowodów, że picie kawy może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Zgaga to bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Objawia się pieczeniem, bądź bólem z przełyku spowodowanym przez cofanie się soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Tymczasem odpowiednie odżywianie się może złagodzić problem.
Starsze osoby z nadciśnieniem, które wypijają jedną lub dwie filiżanki kawy dziennie, mają bardziej elastyczne naczynia krwionośne, niż ludzie, którzy nie raczą się tym trunkiem w ogóle lub pijają go w większych ilościach, wynika z greckich badań.
Picie filiżanki kawy dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, wynika z portugalskiego badania.
Kawa to najpopularniejsza na świecie ładowarka do baterii naszego organizmu. Szybkie tempo życia spowodowało, że stała się nieodłącznym elementem kulturowym współczesnego społeczeństwa. Przez te wszystkie lata narosło wiele mitów na temat picia kawy.
Czy przyrost wagi spowodowany jest powolnym tempem przemiany materii? Czy twój metabolizm jest szybki, czy też wolny? Czy można to zmienić? A przede wszystkim, czy w ogóle należy?
Swoistą odpowiedzią na leki zwiększające potencję zaczęły być preparaty wykonane z naturalnych składników. Mniej inwazyjne dla organizmu, a wciąż skuteczne w pobudzaniu aktywności seksualnej.
Biała herbata to najszlachetniejszy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Do jej produkcji używane są wyłącznie młode, pochodzące z wiosennych zbiorów pączki, które następnie poddawane są tylko procesowi więdnięcia i suszenia W przeciwieństwie do innych gatunków herbat - białej nie poddaje się procesowi fermentacji. Dlatego w procesie produkcji herbata biała nie traci naturalnych właściwości.