Picie kawy może w rzeczywistości pomagać chronić przed migotaniem przedsionków (artial fibrillation, AFib), częstym zaburzeniem rytmu serca, które powoduje, że serce bije zbyt szybko i nieregularnie, czasem prowadząc do udaru lub niewydolności serca.
Osoby, które regularnie dostarczają sobie kofeinę, mają tendencję do odczuwania wyraźnej poprawy nastroju po wypiciu kawy lub innego napoju z zawartością tej substancji. Jak odkryto na Uniwersytecie w Bielefeld oraz Uniwersytecie Warwick efekt ten jest szczególnie silny rano w porównaniu z późniejszą porą dnia. Luzie deklarowali, że byli szczęśliwsi i mieli więcej energii w te poranki, w których pili kawę, niż w poranki o tej samej porze, gdy jej nie spożywali.
Kofeina i inne powszechnie występujące substancje mogą wpływać na mechanizmy obronne bakterii, zmniejszając skuteczność niektórych antybiotyków.
Matcha to nowy napój wybierany w modnych kawiarniach na całym świecie; obecnie japońscy producenci mają trudności z nadążeniem za rosnącym popytem na tą sproszkowaną zieloną herbatę.
Choć zapewne nie sięgasz po poranną filiżankę kawy ze względu na jej długofalowe korzyści zdrowotne, wiedz, że jej picie zostało powiązane z niższym ryzykiem śmiertelności. Na Uniwersytecie Tufts odkryto, że związek między spożyciem kawy a ryzykiem zgonu zmienia się w zależności od ilości dodanych do napoju substancji słodzących i tłuszczów nasyconych.
Nowe badanie przeprowadzone na Queen Mary University of London, pokazuje, że kofeina - najpopularniejszy na świecie związek neuroaktywny - może robić znacznie więcej niż tylko pobudzać. Kofeina może odgrywać rolę w spowalnianiu procesu starzenia się na poziomie komórkowym.
Kofeina, obecna nie tylko w kawie, ale także w herbacie, czekoladzie, napojach energetycznych i wielu napojach gazowanych, jest jedną z najczęściej spożywanych substancji psychoaktywnych na świecie. Nowe badania pokazują, jak kofeina wpływa na sen oraz fizyczną i poznawczą regenerację mózgu w nocy.
Picie kilku filiżanek kawy dziennie może pomóc zapobiec pogorszeniu funkcji poznawczych u osób z migotaniem przedsionków.
Zawarta w kawie kofeina może pomóc małym naczyniom krwionośnym lepiej pracować, mówią eksperci.
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy i kofeiny może mieć działanie ochronne przed rozwojem wielu chorób kardiometabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej i udaru
Bez względu na to, czy masz ochotę na mocną porcję kofeiny, czy wolisz piankę mlecznego cappuccino, regularne zamawianie kawy może powiedzieć więcej o twoim zdrowiu sercowo-naczyniowym, niż myślisz.
Dlaczego lubimy gorzki smak kawy? Gorycz ewoluowała jako naturalny system ostrzegawczy chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami. Zgodnie z logiką ewolucyjną nie powinniśmy lubić tego napoju.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na bezsenność. Nieprzespane noce zaś wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Uważa się, że wieczorne spożywanie alkoholu, kofeiny i nikotyny zaburza sen, dokładniej sprawdzono, na ile czynniki te są za to odpowiedzialne.
Nocne zgrzytanie zębami i zaciskanie górnej oraz dolnej szczęki określane jest jako bruksizm. Dolegliwość ma różne konsekwencje zdrowotne, w tym mogą mieć związek z rozwojem zaburzeń stawu skroniowo-żuchwowego.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu z nas zaczyna od niej dzień i nie kończy na jednej filiżance. Jak się okazuje, napój ten może dać wiele korzyści prozdrowotnych, nawet przedłużyć życie.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu