Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki kawy. Alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej może być kawa zbożowa.
Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?
Wyniki badań opublikowanych "International Journal of Cancer" potwierdzają, że kawa i herbata mogą uchronić przed rakiem nerki. Już jedna filiżanka herbaty dziennie może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór nerki o 15-16 procent.
Pochodząca z amazońskich lasów roślina, tradycyjnie wykorzystywana była przez tamtejsze plemiona jako eliksir zdrowotny. Parzony z niej napar, uznawany był za źródło witalności i energii. Obecnie, na całym świecie, guarana znana jest pod różnymi postaciami jako substancja podnosząca zdolności psychiczne i fizyczne podczas wzmożonego wysiłku. Stymuluje, redukuje zmęczenie, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Wyrównuje niedobór adrenaliny, spowodowany przez zmęczenie, długotrwały stres czy szybkie tempo życia.
Metod parzenia kawy jest wiele. Podanie dobrej kawy to wielka sztuka. Miejsce, czas, klimat i towarzystwo to połowa sukcesu. Druga połowa to odpowiednie przygotowanie.
Sposób picia kawy to element stylu życia. To w jaki sposób kawę parzymy i podajemy, odzwierciedla nasze tempo życia oraz upodobania. Warto wiedzieć, że istnieją reguły parzenia i podawania kawy, przypisane do jej poszczególnych rodzajów.
W lipcu 2007 TNS OBOP zbadał jak rozmawiają Polacy w XXI wieku. Badanie zostało przeprowadzone na reprezentatywnej próbie dorosłych Polaków. Okazało się, że większość respondentów skarży się na wciąż rosnące tempo życia, a co za tym idzie postępujący brak czasu na kontakty z bliskimi. Najbardziej problem ten dotyka osoby w średnim wieku pracujące zawodowo.
Niezależnie od pory dnia, miejsca spożycia i towarzystwa: pobudza i orzeźwia. Znosi zmęczenie, rozjaśnia umysł. Stawia na nogi i poprawia humor. Jej pozytywny wpływ potwierdzają naukowcy, a rzesze zwolenników nie wyobrażają sobie dnia bez jej aromatu i cudownej, ożywczej mocy. Ponoć szatański wynalazek – kusi ludzkość już od wieków. Kawa.
Lekarze i dietetycy często zwracją uwagę na niekorzystne działanie kawy, jednak czy rzeczywiście jest ona taka szkodliwa? Badania przeprowadzone przez naukowców przedstwaiją problem "małej czarnej" w nowym świetle.
Jedna filiżanka kawy nie szkodzi naszemu organizmowi! Ważne jest to w jakich ilościach ją spożywamy i o której godzinie. Filiżanka tego napoju działa pobudzająco także na pracę umysłu.
Regularne picie dużych ilości kawy nie powoduje nadciśnienia u pań – do takich wniosków doszli lekarze z Holandii po przebadaniu kilku tysięcy kobiet, amatorów „małej czarnej”. Badania nad wpływem kofeiny na organizm trwały jedenaście lat. Do tej pory uważano, że kawa w zbyt dużych ilościach jest szkodliwa dla obu płci – pisze „Gazeta Wyborcza”.
Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy.
Wbrew powszechnie panującym opiniom kawa i zawarta w niej kofeina nie są groźne dla zdrowia, o ile oczywiście pije się „małą czarną” z umiarem. Naukowcy obalili pokutujący w społeczeństwie mit, że kofeina uzależnia. Mało kto zresztą pamięta, że substancję tą zawiera nie tylko kawa – znajduje się ona również m.in. w herbacie.
Szczegółowe badania kliniczne przeprowadzane we Włoszech wykazały, że zielona kawa wspomaga odchudzanie! W testach skuteczności terapii osób otyłych opartej na zielonej kawie udział wzięło pięćdziesięciu pacjentów. Badania przeprowadzono pod okiem lekarzy i dietetyków w szpitalach San Antonio oraz Santa Margarita.
Kawa może zapobiegać utracie pamięci u osób starszych – wynika z najnowszych badań. Odpowiedzialnym za to składnikiem jest jak się okazuje kofeina, która swym działaniem pobudza elektryczną aktywność w mózgu.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują