Z danych zgromadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research) wynika, że istnieje silny związek pomiędzy piciem kawy a obniżeniem ryzyka wystąpienia zaawansowanej postaci raka prostaty.
Jesień i zima sprawiają, że czujesz się jak w letargu? Poniżej przedstawiamy proste do wprowadzenia wskazówki ekspertów z sagazone, które pomogą pozbyć się uczucia „przytępienia" w chłodnych porach roku.
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje.
Kawa to napój znany i ceniony przez miliony ludzi na całym świecie. Głównym jej składnikiem, odpowiedzialnym za większość działań, jest kofeina. Kontrowersje dotyczące wpływu spożycia kawy na ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, astma oskrzelowa czy choroby sercowo - naczyniowe od dawna są w centrum zainteresowania badaczy.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa nie tylko może chronić przed chorobą Alzheimera, ale także zmniejszyć efekty, jakie sprawił rozwój choroby.
Z przeprowadzonego niedawno badania naukowców z University of Washington, którego rezultaty opublikowano na łamach „Journal of Investigative Dermatology", wynika, że kofeina pomoże zmniejszyć ryzyko pojawienia się raka skóry.
Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę jakości i oznakowania herbat oraz kawy naturalnej i jej ekstraktów na terenie 8 województw: mazowieckiego, lubelskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, świętokrzyskiego, opolskiego, podkarpackiego, lubuskiego. Jej celem było wyeliminowanie z obrotu herbaty i kawy o niewłaściwej jakości, źle oznakowanych i niewłaściwie przechowywanych.
Wielu osobom trudno wyobrazić sobie początek dnia bez filiżanki kawy, po ten pobudzający napój sięgamy też często w ciągu dnia. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej jest kawa zbożowa.
Według najnowszego, prospektywnego badania przeprowadzonego przez fińskich naukowców, picie kawy może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby.
Kobiety, które piją kawę, rzadziej umierają z powodu chorób serca w porównaniu do pań nie lubiących raczyć się kawą, informują naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie (Universidad Autonoma de Madrid).
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Zmienna pogoda nie sprzyja dobremu samopoczuciu, przekonać możemy się o tym zazwyczaj wiosna, gdy słonecznych dni przeplatają się z opadami deszczu a w tym roku nawet i śniegu.
Problem z wypróżnianiem dotyczy coraz większej liczby osób. Powodem tej dolegliwości jest najczęściej niewłaściwa dieta, stres i nieaktywny tryb życia. Przedstawiamy kilka rad, w jaki sposób zniwelować tą przykrą dolegliwość.
Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki kawy. Alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej może być kawa zbożowa.
Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu