Ukochanego pupila często traktuje się jak członka rodziny, łącznie z serwowaniem mu podobnej diety. Tymczasem niektóre produkty, nierzadko podawane psom bezwiednie, bardzo im szkodzą.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Po czterdziestodniowym poście szczególnie trudno będzie oprzeć się pysznym kiełbasom, pasztetom, tradycyjnym zupom, jajkom, majonezowi, babom i mazurom. Ból brzucha murowany? Niekoniecznie. Niestrawności da się uniknąć. Wystarczy espresso lub lampka wina po posiłku.
Wielu ludzi sięga po kawę lub zieloną herbatę w ciągu dnia, a ta prosta czynność może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru, wynika z badań japońskich naukowców.
Większość ludzi kojarzy osteoporozę z problemem starszych pań. I choć prawdą jest, że to seniorki stanowią grupę najbardziej zagrożoną tą chorobą, wiele ważnych informacji o osteoporozie pozostaje nieznanych.
Duże badanie, obejmujące prawie pół miliona osób starszych, wykazało wyraźną tendencję: wraz ze wzrostem picia kawy zmniejsza się ryzyko wcześniejszej śmierci.
Dotychczas słodkie napoje w wersji light głównie były uważane za niebezpieczne dla zdrowia ze względu na zawartość aspartamu, związku uważanego przez wiele osób za sprzyjający rozlicznym chorobom. Według ostatnich badań przeprowadzonych w USA, napoje te mogą być również zagrożeniem dla naszego zdrowia psychicznego, ponieważ ich regularne spożywanie znacznie ma zwiększać ryzyko depresji.
Ludzie, którzy piją więcej niż cztery filiżanki kawy z kofeiną dziennie, mają znacznie zmniejszone ryzyko zgonu z niektórych form raka, w tym raka jamy ustnej.
Ludzie nie zapadają w sen zimowy tak jak np. jeże, ale podczas chłodniejszego okresu nasze organizmy trochę zwalniają. Warto wypróbować naturalne sposoby na zwiększenie energii do działania - pozwolą lepiej funkcjonować i nie powodują skutków ubocznych.
Nie dość roztropne spożywanie napojów wyskokowych nie jest domeną jednego czy dwóch narodów. Okazuje się, że mieszkańcy różnych zakątków świata opracowali własne sposoby na kaca. Z okazji zbliżających się Andrzejek, warto przejrzeć światowe propozycje na radzenie sobie z nieprzyjemnymi skutkami nadmiernej ilości alkoholu.
Kofeina daje określone profity większości miłośników kawy, a nowe badanie pokazuje także, że małe dawki substancji zwiększają szybkość i dokładność w rozpoznawaniu słów z pozytywną konotacją.
Pijemy ją bo nam smakuje, bo pobudza do życia, bo przyzwyczailiśmy się do niej. Jaką rolę pełni obecnie kawa w naszym życiu i społeczeństwie? Jakie ma znaczenie i dlaczego w wielu sytuacjach to właśnie ona gra pierwsze skrzypce?
Ludzie, którzy piją co najmniej trzy filiżanki kawy dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na jaskrę, ostrzegają naukowcy Harvard University.
Samopomoc nie jest sposobem na wyleczenie choroby depresyjnej na własną rękę, ale może przyczynić się do przyspieszenia powrotu do zdrowia i utrzymania korzyści z leczenia.
Ciało wraz z wiekiem ulega zmianom, jednakże podczas gdy procesy biologiczne odgrywają w intensyfikacji tych zmian znaczną rolę, styl życia może znacznie wpłynąć na stopień „zużycia" organizmu.
Gdy słupek rtęci znajduje się w okolicach 30 stopni, możemy czuć się ospali i wyzuci z energii. Sięganie w takich sytuacjach po napoje energetyczne nie jest dobrym wyjściem. Lepszą alternatywą jest klasyczna mała czarna.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu