Z miesiąca na miesiąc możemy cieszyć się coraz większą różnorodnością oferty polskich kawiarni. Rozmaite sposoby przyrządzania kawy i wielki wybór dobrych jakościowo mieszanek może być jednak onieśmielający. Jak wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie?
Coraz lepiej znamy się na kawie. Koneserzy rozmawiają o mieszankach, aromacie, nutach smakowych i kolorze cremy. Wciąż jednak popełniamy gafy, które mogą prowadzić do nieporozumień między klientem a obsługą lokalu. Jakie błędy mają miejsce najczęściej?
„Bio”, „Eko”, „Organic” – etykiet „zdrowej” żywności jest wiele. Wzrasta także liczba jej zwolenników. Już niemal 70% Polaków deklaruje zakupy żywności organicznej. Co właściwie kryje się za tym modnym określeniem? Tłumaczymy na przykładzie kawy typu Organic.
Każdy od czasu do czasu potrzebuje wolnego dnia, ale bywają okresy, w których po prostu trzeba pracować i przerwy na horyzoncie profesjonalnego zaangażowania nie widać. Tymczasem właśnie w nawale zawodowych obowiązków zdarza nam się słabsza forma i bardzo brakuje nam odpoczynku. Podpowiadamy, jak się wtedy zmotywować do pracy.
W przypadku kawy podobnie jak w muzyce - klasyka jest bazą dla każdej improwizacji. Dlatego zarówno wielbicielom tradycyjnego espresso, jak i poszukiwaczom nowych smakowych doznań, podpowiadamy, z jakimi trendami mogą spotkać się w nadchodzącym sezonie, odwiedzając kawiarnie.
Kawa jest drugim po herbacie najpopularniejszym napojem, który wybieramy do pierwszego posiłku. Obchodzony w kwietniu Europejski Dzień Śniadania to doskonała okazja, by z pomocą eksperta wybrać wariant, który nie tylko najlepiej nas pobudzi, ale i będzie istotnym elementem porannego zastrzyku energii.
Jednym z najbardziej nurtujących pytań dla wielbicieli pobudzającego napoju jest to, jaka kawa jest najlepsza. Odpowiedź jest jedna - dla każdego inna. Jak znaleźć tę, która w największym stopniu będzie odpowiadała naszym smakowym preferencjom? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę podczas poszukiwań idealnego aromatu.
Higiena i rzucenie palenia to podstawa, aby zachować idealnie biały uśmiech, ale równie ważny jest rodzaj produktów, które spożywamy. Sprawdź, czego lepiej unikać, aby ustrzec się przebarwionych zębów.
Reglarne picie kawy pomaga uchronić się przed stanami zapalnymi.
W polsce wypijamy ich po kilka filiżanek dziennie, do śniadania i kolacji herbata jest niemal obowiązkowa, a w pierwszej połowie dnia dominuje kawa. Serwując sobie te napoje tak często możemy jednak tracić kontrolę nad swoją wagą...
Choć wydawać by się mogło, że poranek nie służy czasochłonnym rytuałom i zazwyczaj wymaga działania w pośpiechu, aż 65% z nas pije kawę parzoną ze zmielonych ziaren. Aby wydobyć jej najlepszy smak, warto wiedzieć, jaką mieszankę wybrać i jak ją przygotować. Oto kilka najważniejszych porad baristy.
Dzięki regularnemu piciu kawy można ochronić się przed osłabieniem zdolności poznawczych kobiet.
Chcesz mieć zdrowe serce w starszym wieku? Stosuj te wskazówki, a będziesz mógł/mogła liczyć na serce jak dzwon.
Nowe badania wykazały, że dojrzałe kobiety, które dostarczają sobie większych ilości kofeiny, mają niższe ryzyko zachorowania na demencję i doświadczenia zaburzeń poznawczych.
Powód dla, którego arabica jest postrzegana jako kawa lepsza jest prosty. Większość sprzedawanej arabiki jest droższa za kilogram, niż większość sprzedawanej robusty. Natomiast większość kawy produkowanej na świecie to robusta. Kawa arabica nie jest lepszą kawą od kawy robusta, jest kawą inną. Wśród robusty są też takie ziarna, które są lepsze i droższe od najlepszej arabiki.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują