Kawa - w różnej postaci - to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jednak to, czy jest to dobra, czy zła dla zdrowia może wynikać z genetyki. Na Uniwersytecie Południowej Australii odkryto, że nadmierne spożycie kawy może skutkować kłopotami ze zdrowiem.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Dlaczego lubimy gorzki smak kawy? Gorycz ewoluowała jako naturalny system ostrzegawczy chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami. Zgodnie z logiką ewolucyjną nie powinniśmy lubić tego napoju.
Poszukiwanie naturalnych związków, które mogą zahamować związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych, stało się ostatnio popularnym kierunkiem badań nad zdrowym starzeniem się. Przewidywano, że trygonelina może być pomocna.
Espresso - klasycznie czarne lub z różnymi dodatkami, podane jako caffe latte czy americano lub Flat white, nie tylko może nas skutecznie obudzić, ale i hamować gromadzenie się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Kobiety, które codziennie piją filiżankę kawy, są bardziej aktywne fizycznie.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Picie dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie może podwoić ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia wśród osób z nadciśnieniem przekraczającum poziom 160/100 mm Hg. Nie ma jednak takiego zagrożenia w przypadku ludzi z niewielkim nadciśnieniem.
Kilka czynników stylu życia ma znaczący wpływ na nasilenie objawów refluksu. Z dolegliwością często można skutecznie walczyć bez stosowania leków
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Takie efekty dają różne formy napoju: kawa mielona, instant i bezkofeinowa.
Kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki niewłaściwej diety dzięki zmniejszeniu gromadzenia lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczeniu przyrostu masy ciała oraz produkcji triglicerydów.
Jak pokazały testy z udziałem osób w wieku 50-74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Serwowanie sobie kawy oznaczało też mniejsze zagrożenie otępienia poudarowego.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują