Oto dobra wiadomość dla tych, którzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy: testy pokazały, że picie większych ilości tego napoju może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Kawa jest raczej kojarzona z korzyściami dla zdrowia mózgu i całego organizmu, teraz jednak odkryto, że jej większe ilości mogą nie służyć działaniu naszego umysłu.
Picie dużej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób z cukrzycą typu 2.
Kiepsko spałeś/aś w nocy? Poleganie na kofeinie, jako środku, który miałby pomóc ci przetrwać dzień, może być nieskuteczne, mówią eksperci z Michigan State University.
Więcej kawy w codziennej diecie to niższe ryzyko przedwczesnej śmierci, mówią hiszpańscy kardiolodzy.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.
Kofeina (w ilości około 3 mg / kg, czyli odpowiednik mocnej kawy) dostarczana na pół godziny przed wysiłkiem aerobowym znacząco zwiększa tempo spalania tłuszczu, mówią uczeni z Uniwersytetu w Granadzie. Okazuje się też, że jeśli ćwiczenia wykonywane są po południu, działanie kofeiny jest skuteczniejsze niż rano.
Espresso, latte, po irlandzku, niezależnie od tego, jaka kawę lubisz, jeśli pijesz jej bardzo dużo, możesz mieć problemy z sercem, ostrzegają eksperci.
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Picie jednej lub więcej filiżanek kawy z kofeiną może zmniejszyć ryzyko niewydolności serca, czytamy w magazynie American Heart Association.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Picie słodzonych napojów, szczególnie napojów dietetycznych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji u ludzi dorosłych, tymczasem picie kawy miało związek z nieco zmniejszonymz zagrożeniem tą chorobą.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują