Obecne zalecenia co do kawy dla ludzi w dobry zdrowiu mówią, że nie powinni przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie, czyli około czterech filiżanek kawy. Taka ilość może sprzyjać zdrowiu, pomaga uchronić się przed udarem, chorobami serca, chorobą Parkinsona i cukrzycą etc. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ostatnią z wymienionych chorób - kawa może przedłużyć życie diabetyków, dokładniej rzecz ujmując, kobiet zmagających się z tą chorobą.
Jeśli masz w planach radiologiczne badanie piersi, zrezygnuj z napojów z kofeiną, w przeciwnym razie wynik może być zaburzony.
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
Choć organizacja podróży do Ameryki Południowej w obecnych czasach nie jest zbyt trudna, mało kto decyduje się na wakacyjną podróż w tamte rejony świata. Ten fascynujący kontynent jest jednak bliższy niż mogłoby się wydawać – pochodzi stamtąd co drugie ziarenko wypijanej przez nas kawy. W wyselekcjonowanych mieszankach można nawet znaleźć smakowe ślady tamtych stron.
Picie czterech filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci – twierdzą hiszpańscy uczeni.
Problem z nadmiernym piciem alkoholu dotyczy zarówno młodych, jak i starszych ludzi. Ze skutkami upijania się zaś próbują sobie radzić na rozmaite sposoby. Jednym z powszechnych jest picie kawy. Okazuje się jednak, że sięganie po ten napój by zmniejszyć skutki zbyt dużej dawki alkoholu, nie jest bezpieczne.
Kawa może przedłużyć życie, mówią brytyjscy i amerykańscy badacze. Już trzy filiżanki tego napoju dziennie dają duże korzyści dla zdrowia.
Wakacyjna atmosfera, relaks, wysokie temperatury i słońce… Powrót do prozy codziennego życia po udanym urlopie to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, co zrobić, by z energią i entuzjazmem powrócić do rytmu wyznaczanego przez pracę zawodową i domowe obowiązki.
Przerwa na kawę to prawdziwy rytuał - bez względu na to czy robimy ją w domu, czy w pracy. Właściwie pracodawca powinien wręcz do niej zachęcać, jeśli chce mieć mniej zestresowanych, chętnych do współpracy pracowników.
Oto przyjemny sposób na długowieczność - picie kawy. Kawa zawiera duże ilości antyoksydantów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Z miesiąca na miesiąc możemy cieszyć się coraz większą różnorodnością oferty polskich kawiarni. Rozmaite sposoby przyrządzania kawy i wielki wybór dobrych jakościowo mieszanek może być jednak onieśmielający. Jak wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie?
Coraz lepiej znamy się na kawie. Koneserzy rozmawiają o mieszankach, aromacie, nutach smakowych i kolorze cremy. Wciąż jednak popełniamy gafy, które mogą prowadzić do nieporozumień między klientem a obsługą lokalu. Jakie błędy mają miejsce najczęściej?
„Bio”, „Eko”, „Organic” – etykiet „zdrowej” żywności jest wiele. Wzrasta także liczba jej zwolenników. Już niemal 70% Polaków deklaruje zakupy żywności organicznej. Co właściwie kryje się za tym modnym określeniem? Tłumaczymy na przykładzie kawy typu Organic.
Każdy od czasu do czasu potrzebuje wolnego dnia, ale bywają okresy, w których po prostu trzeba pracować i przerwy na horyzoncie profesjonalnego zaangażowania nie widać. Tymczasem właśnie w nawale zawodowych obowiązków zdarza nam się słabsza forma i bardzo brakuje nam odpoczynku. Podpowiadamy, jak się wtedy zmotywować do pracy.
W przypadku kawy podobnie jak w muzyce - klasyka jest bazą dla każdej improwizacji. Dlatego zarówno wielbicielom tradycyjnego espresso, jak i poszukiwaczom nowych smakowych doznań, podpowiadamy, z jakimi trendami mogą spotkać się w nadchodzącym sezonie, odwiedzając kawiarnie.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują