Picie zbyt małej ilości wody może zwiększać podatność na problemy zdrowotne związane ze stresem.
Nowe badania wskazują, że podtlenek azotu może szybko łagodzić objawy silnej depresji, także u pacjentów, którzy nie reagują na standardowe leki przeciwdepresyjne.
Osoby z poważnymi zaburzeniami psychicznymi mogą starzeć się wolniej na poziomie komórkowym, jeśli piją 3-4 filiżanki kawy dziennie.
Od dawna wiadomo, że depresja może zwiększać ryzyko zaburzeń metabolicznych. Najnowsze odkrycia pokazują jednak, że różne typy depresji wiążą się z różnymi chorobami kardiometabolicznymi.
Brytyjskie badania wykazały, że ponad 76 proc. ludzi na świecie nie spożywa wystarczającej ilości kwasów omega-3, mimo że ich korzyści zdrowotne są dobrze udokumentowane. Niedobór ten stanowi poważny globalny problem zdrowia publicznego.
Chociaż wiek chronologiczny jest najsilniejszym znanym czynnikiem ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych, ich utrata nie stanowi nieuchronnej części starzenia się.
Na całym świecie rośnie zarówno użycie, jak i moc marihuany, co przekłada się na wyższe wskaźniki uzależnienia i psychozy wywołanej jej zażywaniem. Zidentyfikowano czynniki ryzyka związane zażywaniem marihuany i cięższymi postaciami paranoi.
Ultra-przetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF) wypiera świeże i minimalnie przetworzone produkty na całym świecie, co pogarsza jakość diety i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i inne długotrwałe schorzenia.
Zamiana czasu spędzanego na oglądaniu telewizji na aktywność fizyczną może znacząco obniżyć ryzyko depresji, szczególnie u osób w średnim wieku.
Lęk przed kolejnym zawałem serca jest jednym z głównych i długotrwałych źródeł stresu u osób, które przeżyły zawał. Mimo że wiadomo o częstych objawach depresji i lęku, mniej uwagi poświęcano dotąd wpływowi stresu psychicznego związanego z obawą przed nawrotem choroby.
Nowe badania sugerują, że bardzo niski poziom witaminy D może zwiększać ryzyko depresji, choć zależność ta nie jest prosta ani jednokierunkowa.
Najnowsze badania wskazują, że przewlekły ból znacząco zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Ryzyko to zależy zarówno od czasu trwania bólu, jak i jego umiejscowienia w ciele. Ważną rolę w tym związku odgrywają także depresja i procesy zapalne.
Mężczyźni i osoby z nadwagą mogą być szczególnie podatni na negatywne skutki restrykcyjnego odżywiania. Odkryto związek pomiędzy dietami niskokalorycznymi a zwiększonym ryzykiem wystąpienia objawów depresyjnych.
Wyższy poziom dobrostanu psychicznego może obniżać ryzyko utraty pamięci w średnim wieku.
Jeden z najczęściej przepisywanych leków przeciwdepresyjnych - sertralina - poprawia niektóre emocjonalne objawy depresji i lęku już po dwóch tygodniach od rozpoczęcia leczenia. Wyniki sugerują, że działanie leku może być szybsze i bardziej złożone, niż wcześniej sądzono.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu