W badaniu z udziałem kilkudziesięciu par bliźniąt, ustalono, że dieta wegańska poprawia zdrowie serca już w ciągu ośmiu tygodni.
Cukrzyca dotyka ponad 1 na 10 dorosłych na całym świecie i wiąże się ze wzrostem liczby przypadków zagrażającej wzrokowi cukrzycowej choroby siatkówki (diabetic retinal disease, DRD).
Kwas linolowy, kwas tłuszczowy omega-6 występujący w olejach roślinnych, takich jak olej sojowy i krokoszowy, oraz w produktach zwierzęcych, w tym w wieprzowinie i jajach, szczególnie wspomaga rozwój trudnego do leczenia podtypu raka piersi określanego jako „potrójnie ujemny" - ostrzegają medycy z Weill Cornell Medicine.
Ograniczenie oglądania telewizji do maksymalnie godziny dziennie może obniżyć ryzyko zawału serca, udaru mózgu i innych chorób naczyń krwionośnych u osób o różnym poziomie genetycznego ryzyka cukrzycy typu 2.
Prawie 40 proc. pacjentów, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 naraża swoje zdrowie, przerywając leczenie w ciągu pierwszego roku - zauważają eksperci ds. cukrzycy z University of Virginia Health. Tymczasem mają różne opcje terapeutyczne.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne opublikowało wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym w praktyce klinicznej.
Sotagliflozyna, lek zatwierdzony przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków do leczenia cukrzycy typu 2 oraz chorób nerek u pacjentów z dodatkowymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego, może znacząco zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru u tych pacjentów.
Wielu ludzi na całym świecie cierpi na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. Potrójnie negatywny rak piersi (triple-negative breast cancer, TNBC) jest najbardziej agresywną formą raka piersi, a pacjentki z TNBC i otyłością prowadzącą do cukrzycy często mają gorsze rokowania. Teraz uczeni z Boston University pomagają wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje, i przedstawiają potencjalny sposób na poprawę leczenia tych pacjentów.
Nowe odkrycia dotyczące brunatnej tkanki tłuszczowej mogą otworzyć nową drogę do utrzymania sprawności fizycznej wraz z wiekiem.
Jedna na pięć starszych osób doznaje infekcji do sześciu miesięcy po operacji serca - przy czym kobiety są znacznie bardziej narażone na ich rozwój.
Schorzenie związane z łagodnymi guzami nadnerczy ma wpływ na rozwój cukrzycy typu 2 i nadciśnienia.
Liczba osób otyłych znacząco wzrosła w ostatnich dekadach, co stanowi poważne wyzwanie zarówno dla samych dotkniętych tym problemem ludzi, jak i dla systemów opieki zdrowotnej oraz medyków. Hormon insulina odgrywa kluczową rolę w rozwoju otyłości. Do niedawna istniało wiele dowodów wskazujących na to, że insulina przyczynia się do powstawania zaburzeń neurodegeneracyjnych i metabolicznych, zwłaszcza w mózgu. Teraz w Tybindze odkryto nowe przyczyny cukrzycy typu 2 i otyłości, a także roli mózgu jako kluczowego centrum kontroli.
Mówi się, że odpowiednia osobowość może pomóc w osiągnięciu sukcesu w życiu. Ale czy może również chronić przed ryzykiem chorób? Nowe badanie pokazuje, że pozytywne cechy charakteru, takie jak optymizm, mogą rzeczywiście pomóc w zmniejszeniu prawdopodobieństwa rozwoju cukrzycy typu 2.
Spożywanie większej ilości ultraprzetworzonych produktów (UPF) zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, ale można je zmniejszyć, zastępując UPF mniej przetworzonym jedzeniem.
Dlaczego u niektórych ludzie pijących alkohol codziennie rozwija się zaawansowana choroba wątroby, podczas gdy u innych nie? Odpowiedź może leżeć w trzech powszechnych schorzeniach. Jak ustalono, osoby pijące większe ilości alkoholu, które jednocześnie chorują na cukrzycę, mają nadciśnienie lub duży obwód talii, są nawet 2,4 razy bardziej narażone na rozwój zaawansowanej choroby wątroby.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu